Witam,
obawiam się że problem zaparć w ciąży jest trudny do prowadzenia.
Proszę zgłosić się do ginekologa
Witam. Należy spożywać jak najwięcej warzyw (minimum 5 porcji dziennie), najlepiej w formie surowej. Proszę mieć na uwadze, że przy diecie bogatobłonnikowej należy pić dużo wody (ok. 2 litrów dziennie). Powinna to być woda mineralna niskosodowa, niegazowana. Wszelkie płatki zbożowe, otręby lub suszone owoce powinny być namoczone w wodzie, aby napęczniały. Inaczej efekt może być odwrotny. Powinna Pani także udać się do lekarza, który pomoże zdiagnozować przyczynę problemu. Pozdrawiam.
Zachęcam do bezpośredniej konsultacji ginekologicznej.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Siemie lniane na zaparcia – odpowiada Prof. dr hab. Jarosław Leszczyszyn
- Zaparcia po zastosowaniu zdrowej diety – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Czy otręby pszenne na zaparcia trzeba sparzyć gorącą wodą? – odpowiada Mgr Magdalena Radziszewska
- Zaparcia w ciąży a picie siemienia lnianego – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Jakie produkty spożywać, by usprawnić pracę jelit? – odpowiada Mgr inż. Kamila Szczepaniak
- Usunięcie raka na zgięciu esiczo-odbytniczym a zaparcia i pieczenie w odbycie – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Spożywanie otrębów a zaparcia – odpowiada Dr inż. Katarzyna Kowalcze
- Spożywanie suchych płatków owsianych a zaparcia – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Stosowanie Bisacodylu w 19. tygodniu ciąży – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Uciążliwe wzdęcia, zaparcia i ból brzucha – odpowiada Mgr inż. Barbara Dąbek