Zgaga po posiłkach węglowodanowych

Witam! Mam problem ze zgagą i pojawia się ona zwykle przy posiłkach węglowodanowych. Jestem osobą młodą, szczupłą, dbającą o zdrowie (nie palę, piję okazjonalnie). Nie przejadam się, od zawsze jem bardzo powoli. Ale od kilku tygodni schemat jest podobny: śniadanie białkowo-tłuszczowe, a w szkole kanapka (grahamka, dużo warzyw) na której widok już często czuję palenie w przełyku, które mnie czeka. I tak z większoscią typowo węglowodanowych produktów, posiłków. W czym może tkwić problem? Alergia?
KOBIETA, 18 LAT ponad rok temu

Proszę powrócić do zróżnicowanej diety, czyli zrezygnować z diety niełączenia. 4-5 zdrowych posiłków dziennie zjadanych o tych samych porach. Nawadnianie organizmu pomiędzy posiłkami. Spokojnie można łączyc ze sobą pokarmy białkowe, węglowodanowe i tłuszczowe. Ważne są proporcje, np. na I śniadanie 2 kromki chleba żytniego na zakwasie posmarowane masłem, wędlina pozbawiona konserwantów przykrywająca kromki, sałatka z całego pomidora z sosem winegret, dowolna zielenina, małe jabłko. Dieta niełączenia prowadzi do zmnejszania masy ciala. Może powodować niedobory pokarmowe. Ponieważ jest Pani szczupłą osobą, bezwzględnie należy z tego typu diety zrezygnować.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty