Brak efektów podczas odchudzania u 14-latki a alergia

Witam! Mam 14 lat , ważę 54 kg przy wzroście 154 cm . Bardzo bym chciała schudnąć . Uprawiam sport , ale nie widzę efektów ! :( Bardzo często też tańczę ok 2 godz dziennie , ale to też nie pomaga . Jestem tylko alergiczką ale poza tym nic mi nie dolega !!! Nie wiem tylko co mogę jeść na diecie .
14 LAT ponad rok temu

Witam serdecznie,
Jeśli przyjmujesz leki antyalergiczne z grupy blokerów receptorów histaminowych, mogą powodować one nadmierny apetyt. Jeśli czujesz że tak jest w Twoim przypadku poproś lekarza prowadzącego o zmianę dotychczas przyjmowanego preparatu na inny i przyjmuj leki na noc. Z diety powinnaś natomiast wyeliminować słodycze, wszelkie fast foody, pokarmy tłuste, słodkie napoje, soki i wody. Polecam również zamienić białe pieczywo na ciemne, pełnoziarniste oraz wprowadzić do jadłospisu dużo świeżych warzyw i owoców (z wyjątkiem bananów i winogron). Pozdrawiam.

0

Witam! Być może spożywa Pani za mało kalorii w stosunku na zapotrzebowania organizmu i uprawianej aktywność spożywczej. Powinna Pani dostarczac ok 1700 kcal dziennie.
Poniżej kilka zasasd, które powinny pomóc w zgubieniu kilogramów:
- Spożywaj od 4 do 5 posiłków dziennie o ustalonych porach, co ułatwi unikanie podjadania i będzie zapobiegało odkładanie się tłuszczu „na zapas” w postaci tkanki tłuszczowej.
- Nie spożywaj posiłków „telewizyjnych”, dla towarzystwa i nudy, gdyż będą one wielokrotnie przewyższały energię zalecaną organizmu.
- Każdy dzień rozpoczynaj od śniadania spożywając je do godziny po przebudzeniu. Nie zjadaj późnych obfitych kolacji.
- Unikaj cukru i słodyczy. Jako przekąski słodkie wybieraj owoce suszone, orzechy, galaretkę owocową, kisiel z owocami, budyń, musy owocowe, ciasto drożdżowe, koktajle mleczno – owocowe.
- Słodkie soki i napoje zastępuj woda mineralną niegazowaną lub wodą z cytryną.
- Unikaj produktów zawierających tłuszcz „ukryty”, tj. sery podpuszczkowe i topione, parówki, pasztety, kiełbasy, tłuste wędliny i mięsa, konserwy mięsne.
- Wybieraj mleko 2% pasteryzowane i produkty mleczne bez dodatku cukru.
- Spożywaj produkty bogate w błonnik pokarmowy, tj pieczywo pełnoziarniste, grube kasze, płatki owsiane lub jęczmienne, warzywa surowe i owoce.
- Unikaj pieczywa pszennego i cukierniczego, białych makaronów i oczyszczonego ryżu zastępując je chlebem razowym lub żytnim, makaronem razowym i ryżem.
- Zrezygnuj z sosów i zasmażek, majonezów i ostrych przypraw. Ogranicz spożycie soli i słonej żywności, gdyż jej nadmiar wpływa na zatrzymanie wody w organizmie.
- Unikaj smażenia potraw wybierając techniki kulinarne dozwolone, tj gotowanie (w wodzie i na parze), pieczenie w folii i pergaminie, duszenie bez obsmażania)
Mam również nadzieję, że eliminuje Pani produkty z diety, na które jest Paniu uczulona?

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty