Witam serdecznie,
Jeśli przyjmujesz leki antyalergiczne z grupy blokerów receptorów histaminowych, mogą powodować one nadmierny apetyt. Jeśli czujesz że tak jest w Twoim przypadku poproś lekarza prowadzącego o zmianę dotychczas przyjmowanego preparatu na inny i przyjmuj leki na noc. Z diety powinnaś natomiast wyeliminować słodycze, wszelkie fast foody, pokarmy tłuste, słodkie napoje, soki i wody. Polecam również zamienić białe pieczywo na ciemne, pełnoziarniste oraz wprowadzić do jadłospisu dużo świeżych warzyw i owoców (z wyjątkiem bananów i winogron). Pozdrawiam.
Witam! Być może spożywa Pani za mało kalorii w stosunku na zapotrzebowania organizmu i uprawianej aktywność spożywczej. Powinna Pani dostarczac ok 1700 kcal dziennie.
Poniżej kilka zasasd, które powinny pomóc w zgubieniu kilogramów:
- Spożywaj od 4 do 5 posiłków dziennie o ustalonych porach, co ułatwi unikanie podjadania i będzie zapobiegało odkładanie się tłuszczu „na zapas” w postaci tkanki tłuszczowej.
- Nie spożywaj posiłków „telewizyjnych”, dla towarzystwa i nudy, gdyż będą one wielokrotnie przewyższały energię zalecaną organizmu.
- Każdy dzień rozpoczynaj od śniadania spożywając je do godziny po przebudzeniu. Nie zjadaj późnych obfitych kolacji.
- Unikaj cukru i słodyczy. Jako przekąski słodkie wybieraj owoce suszone, orzechy, galaretkę owocową, kisiel z owocami, budyń, musy owocowe, ciasto drożdżowe, koktajle mleczno – owocowe.
- Słodkie soki i napoje zastępuj woda mineralną niegazowaną lub wodą z cytryną.
- Unikaj produktów zawierających tłuszcz „ukryty”, tj. sery podpuszczkowe i topione, parówki, pasztety, kiełbasy, tłuste wędliny i mięsa, konserwy mięsne.
- Wybieraj mleko 2% pasteryzowane i produkty mleczne bez dodatku cukru.
- Spożywaj produkty bogate w błonnik pokarmowy, tj pieczywo pełnoziarniste, grube kasze, płatki owsiane lub jęczmienne, warzywa surowe i owoce.
- Unikaj pieczywa pszennego i cukierniczego, białych makaronów i oczyszczonego ryżu zastępując je chlebem razowym lub żytnim, makaronem razowym i ryżem.
- Zrezygnuj z sosów i zasmażek, majonezów i ostrych przypraw. Ogranicz spożycie soli i słonej żywności, gdyż jej nadmiar wpływa na zatrzymanie wody w organizmie.
- Unikaj smażenia potraw wybierając techniki kulinarne dozwolone, tj gotowanie (w wodzie i na parze), pieczenie w folii i pergaminie, duszenie bez obsmażania)
Mam również nadzieję, że eliminuje Pani produkty z diety, na które jest Paniu uczulona?
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak schudnąć 20 kg w wieku 13 lat? – odpowiada Mgr inż. Anna Szymska
- Jaka dieta? Mam 15 lat – odpowiada Mgr Maria Kreid
- Nadwaga - jak ją zwalczyć? – odpowiada Mgr Maria Kreid
- Zaparcia w 14. tygodniu ciąży – odpowiada Ewa Kozłowska
- Skuteczny sposób na odchudzanie dla 14-latki – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna
- Zamiennik pieczywa podczas odchudzania – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Odpowiednia waga dla 14-latki – odpowiada Mgr Bartosz Kulczyński
- Pomiar poziomu cukru we krwi i brak efektu po zastosowaniu diety – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Efekt jojo podczas odchudzania – odpowiada Ewa Kozłowska
- Wskazówki dotyczące odchudzania dla 21-latki – odpowiada Mgr Natalia Łasek
artykuły
Poznaj wskazane i niewskazane produkty przy cukrzycy
Ryba w panierce Rodzaj i ilość spożywanej żywności
Produkty zakazane w diecie cukrzyka
Artykuł przygotowany we współpracy z Abbott
Zatykają żyły i podnoszą cholesterol. Tak prosisz się o miażdżycę
Wysokie stężenie trójglicerydów oraz podwyższony p