Chora wątroba: jaką dietę stosować, by schudnąć?
Witam! Mam 15 lat. Ważę około 53 kg. Mam 168 cm wzrostu. Jestem nastolatką o budowie klepsydry. Niestety zauważyłam, że dolne partie ciała są obfitsze niż górne. Chciałabym to zmienić: wysmuklić uda, zmniejszyć pośladki oraz obwód talii i bioder. Nigdy wcześniej się nie odchudzałam oraz nie zwracałam uwagi na swoją wagę. Moje BMI jest jak najbardziej prawidłowe. Chciałabym schudnąć 3 kg, schodząc do wagi 50 kg, nie tylko ze względów estetycznych, ale również zdrowotnych. Od urodzenia choruję na niedobór alfa1 antytrypsyny (choroba wątroby), a więc już z racji tego faktu powinnam ograniczyć niezdrowe jedzenie. Zależy mi jednak na ograniczeniu również kalorii. Do ilu zatem kalorii mogę zejść, by nie mieć problemów zdrowotnych, a jednocześnie schudnąć? I jakie mam zapotrzebowanie na białka, tłuszcze i cukry?
Od 7 lat tańczę, uczęszczam na lekcje wychowania fizycznego. Dawniej chodziłam z mamą na aerobik. Latem pływam, jeżdżę na rowerze, a także ćwiczę w domu wymachy nogami w pozycji leżącej (150 wymachów na jedną nogę), 250 brzuszków (niskie, wysokie, potem po 50 na każdą stronę ze zróżnicowanym tempem), a więc jestem w bardzo dobrej formie. W mojej rodzinie tylko dziadek jest bardzo podatny na otyłość (waży 105 kg), natomiast rodzice są szczupli. Po tacie mam szybką przemianę materii (tato ma sportową budowę i nie może przytyć, a waży 62 kg). A więc moje pytanie jest następujące: Jak powinnam mieć ułożony jadłospis, by schudnąć bez większego uszczerbku na zdrowiu? Z góry dziękuję.