Cukier jest w gronie największych trucizn dla organizmu dostępnych i dozwolonych na co dzień do spożycia. Organizm w ogóle go nie potrzebuje, bo niezbędne ilości glukozy bierze z pr. skrobiowych. Ile cukru? Najlepiej wcale. Pozdrawiam
Dzień Dobry,
węglowodany są konieczne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu i nie należy ich eliminować, mowa tutaj o węglowodanach złożonych znajdujących się w nieprzetworzonych produktach zbożowych czy warzywach.
Natomiast jeśli chodzi Pani o cukier biały, dostępny do słodzenia czy w słodyczach to spokojnie można (a nawet trzeba!) go całkowicie wyeliminować z diety.
Pozdrawiam,
www.nutricus.pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak poprzez dietę obniżyć wysoki poziom cukru? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Co zamiast cukru? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Węglowodany na diecie redukcyjnej – odpowiada Magdalena Rapacka
- Jakie jest zapotrzebowanie na cukier? – odpowiada Lek. Jacek Ławnicki
- Codzienne spożywanie słodyczy – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Chęć przytycia u 26-latki – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Jak obniżyć poziom cukru u 32-letniego mężczyzny? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy słodzik na bazie sachyrynianu i aspartamu może podnieść cukier we krwi? – odpowiada Ewa Gonia
- Spożywanie miodu przez osoby chore na cukrzycę – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Rozwój dziecka a cukier w diecie – odpowiada Magdalena Rapacka
artykuły
Dieta paleo - zasady, przeciwwskazania, jadłospis i przepisy
Dieta paleo to sposób odżywiania inspirowany wzorc
Otyłość - co grozi twojemu dziecku?
Dodatkowe kilogramy to nie tylko kwestia estetyki.
Indeks glikemiczny (IG) - charakterystyka, korzyści zdrowotne, produkty
Indeks glikemiczny (IG) to skala, która ocenia, ja