Witam,
Dawniej cukier był trudniej dostępny, więc rzadko bywała możliwość "przedawkowania", jednak na dzień dzisiejszy jest wszechobecny, szczególnie chętnie spożywany przez dzieci, bo przecież smaczny, ale niestety ani zdrowy ani też potrzebny.
Nasz pospolity cukier to nic innego jak węglowodany, które FAKT, są niezbędne do rozwoju. Należy natomiast pamiętać, iż istnieją dwa rodzaje węglowodanów, na te których należy się wystrzegać, czyli węglowodany proste, do których zalicza się cukier oraz węglowodany złożone, które są bardzo pożądane w diecie każdego człowieka i dostarczają wiele wartości odżywczych, np. pieczywo pełnoziarniste, ryż brązowy, makaron razowy i inne.
Odpowiadając na Pani pytanie: Nie, cukier ze słodyczy nie jest ani potrzebny ani niezbędny. Robi szkody zarówno w zębach jak i masie ciała, może zaburzać metabolizm. Niesie za sobą szereg niekorzystnych konsekwencji.
Pozdrawiam,
Magdalena Rapacka
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Cukier w diecie małego dziecka – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Cukier w diecie a kłopoty w nauce – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Czym zastąpić cukier w diecie? – odpowiada Mgr Natalia Mogiłko
- Wegetarianizm i słodycze w diecie a ryzyko przytycia – odpowiada Mgr Anna Zientalska
- Rozwój psychologiczny 3-letniego dziecka – odpowiada Mgr Anna Suligowska
- Problem z cukrem w diecie Dukana – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna
- Czy można oduczyć dziecko od słodyczy? – odpowiada Dr n. med. Tadeusz Grochowina
- Jak zwalczyć napady chęci na słodycze? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Zawartość cukru w diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jaki wpływ na rozwój dziecka ma dieta? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
artykuły
Węglowodany w diecie odchudzającej. Które z nich warto jeść w trosce o szczupłą sylwetkę?
Moda na diety białkowe spowodowała, że wiele osób
Poznaj wskazane i niewskazane produkty przy cukrzycy
Ryba w panierce Rodzaj i ilość spożywanej żywności
Jak w sposób naturalny obniżyć poziom trójglicerydów?
Trójglicerydy we krwi Trójglicerydy to tłuszcze, k