Jogurt naturalny jest bardzo wartościowym produktem spożywczym, którego korzyści dla przewodu pokarmowego są nieocenione. W porównaniu ze zwyczajnym mlekiem jest lepiej przyswajalny, zawiera mniej laktozy. Bakterie fermentacji mlekowej występujące w jogurcie nie mogą kolonizować przewodu pokarmowego człowieka (nie są zaliczane do tzw. probiotyków), ale wytwarzane przez nie metabolity wpływają korzystnie na pożyteczną mikroflorę jelitową, działają bakteriostatycznie w stosunku do patogenów i mogą stymulować układ odpornościowy człowieka. To właśnie obserwacja dobrego zdrowia i długiego życia wśród u osób spożywających jogurt naturalny doprowadziła do odkrycia korzystnego wpływu bakterii fermentacji mlekowej na organizm człowieka i do popularyzacji spożycia fermentowanych napojów mlecznych na całym świecie. Także zachęcam do spożywania jogurtu (proszę tylko zwrócić uwagę na zawartość tłuszczu - teraz pojawiło się na rynku wiele jogurtów greckich, kremowych, śmietankowych, które zawierają ponad 8% tłuszczu i mogą znacznie podnieść kaloryczność diety spożywane w większej ilości),
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Zalety zdrowotne kefiru i maślanki – odpowiada Roma Wojtewicz
- Domowy jogurt owsiany a flora bakteryjna – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Pełny brzuch – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna
- Jogurt na grzybicę? – odpowiada Lek. Joanna Gładczak
- Czy taki jogurt można jeść w ciąży? – odpowiada Mgr Barbara Porębska www.przeciwwaga.pl
- Jogurt naturalny przy diecie odchudzającej 2000 kcal – odpowiada Dr Anna Brinken
- Duży jogurt naturalny na podwieczorek – odpowiada Monika Papuga-Sobczak
- Rozmaitość produktów przy odchudzaniu – odpowiada Mgr Martyna GorczyĹska
- Wzdęcia i częste gazy po zastosowaniu diety wegetariańskiej – odpowiada Dr Anna Brinken
- Czy jogurty są dobrym zamiennikiem słodyczy? – odpowiada Mgr Małgorzata Talaga-Duma