Źródła nienasyconych kwasów omega-3

Nienasycone kwasy omega-3 są niezbędnym składnikiem naszej diety, jednak organizm nie posiada zdolności do ich samodzielnego syntetyzowania. Z tego względu warto wiedzieć, co jest ich pierwotnym oraz wtórnym źródłem ? o tym opowiada dr Leszek Walentynowicz, diabetolog.

Jogurt naturalny jest bardzo wartościowym produktem spożywczym, którego korzyści dla przewodu pokarmowego są nieocenione. W porównaniu ze zwyczajnym mlekiem jest lepiej przyswajalny, zawiera mniej laktozy. Bakterie fermentacji mlekowej występujące w jogurcie nie mogą kolonizować przewodu pokarmowego człowieka (nie są zaliczane do tzw. probiotyków), ale wytwarzane przez nie metabolity wpływają korzystnie na pożyteczną mikroflorę jelitową, działają bakteriostatycznie w stosunku do patogenów i mogą stymulować układ odpornościowy człowieka. To właśnie obserwacja dobrego zdrowia i długiego życia wśród u osób spożywających jogurt naturalny doprowadziła do odkrycia korzystnego wpływu bakterii fermentacji mlekowej na organizm człowieka i do popularyzacji spożycia fermentowanych napojów mlecznych na całym świecie. Także zachęcam do spożywania jogurtu (proszę tylko zwrócić uwagę na zawartość tłuszczu - teraz pojawiło się na rynku wiele jogurtów greckich, kremowych, śmietankowych, które zawierają ponad 8% tłuszczu i mogą znacznie podnieść kaloryczność diety spożywane w większej ilości),

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty