Dzień dobry,
Zielone pomidory, mają większe walory smakowe niż odżywcze ze względu na zawartość tomatyny.
Alkaloid tomatyna jest dość stabilna i trudno ulega inaktywacji.
Zielonych pomidorów nie powinny jeść dzieci (do 10 rż) oraz osoby z nadciśnieniem tętniczym. Jeżeli będzie Pani spożywała przez siebie pomidory okazjonalnie, jako jako składnik sałatek nie powinno negatywnie wpłynąć na zdrowie.
Prawie w każdej żywności znajdują się produkty, które negatywnie wpływają na nasze zdrowie.
Witam,
Zielone pomidory są źródłem głównie smaku, aniżeli składników odżywczych. Niewielkie ilości tomatyny z trudem ulegają całkowitej inaktywacji, natomiast spożywane sporadycznie przez zdrowe, dorosłe osoby jedynie jako dodatek do dania nie powinny wywołać żadnych dolegliwości.
Pozdrawiam,
Magdalena Rapacka
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy pomidory i herbata zielona pomagają? – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna
- Czy produkty kiszone sa zdrowe? – odpowiada Mgr Magdalena Speichert-Dydel
- Jak wypracować zdrowe nawyki żywieniowe? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czy biały ser jest zdrowy? – odpowiada Magdalena Rapacka
- Łączenie pomidorów i sera – odpowiada Mgr Sylwia Beyer-Wygońska
- Kiszona kapusta a uszkodzenie wątroby – odpowiada Lek. Tomasz Stawski
- Czy masło orzechowe jest zdrowe? – odpowiada Magdalena Rapacka
- Jak zmienia się apetyt wraz z wiekiem? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy mleko i wyroby mleczne są szkodliwe dla zdrowia? – odpowiada Ewa Kozłowska
- Czy w trakcie diety mogę spożywać pomidory? – odpowiada Ewa Kozłowska