Czy kiszone zielone pomidory są zdrowe czy szkodliwe?

czy kiszone zielone pomidory są zdrowe czy szkodliwe? Czy tomatyna traci własciwości trujace pod wpływem : 1. gotowania 2. kiszenia. Zrobiła kiszone pomidory na zimę wg kuchni polskiej, są pyszne, czy mazna je jeść?
KOBIETA, 53 LAT ponad rok temu

Dzień dobry,

Zielone pomidory, mają większe walory smakowe niż odżywcze ze względu na zawartość tomatyny.
Alkaloid tomatyna jest dość stabilna i trudno ulega inaktywacji.
Zielonych pomidorów nie powinny jeść dzieci (do 10 rż) oraz osoby z nadciśnieniem tętniczym. Jeżeli będzie Pani spożywała przez siebie pomidory okazjonalnie, jako jako składnik sałatek nie powinno negatywnie wpłynąć na zdrowie.
Prawie w każdej żywności znajdują się produkty, które negatywnie wpływają na nasze zdrowie.

0

Witam,

Zielone pomidory są źródłem głównie smaku, aniżeli składników odżywczych. Niewielkie ilości tomatyny z trudem ulegają całkowitej inaktywacji, natomiast spożywane sporadycznie przez zdrowe, dorosłe osoby jedynie jako dodatek do dania nie powinny wywołać żadnych dolegliwości.

Pozdrawiam,
Magdalena Rapacka

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty