Czy kontynuować stosowanie biotyny?

Witam, mam 19 lat i postanowiłam zacząć brać biotyne w tabletkach. Dzień później około 6 rano obudziłam się z problemami żołądkowymi, chciało mi się wymiotować i zle się czulam. Zrobiłam odstęp dwa dni o tego leku i dziś trzeciego dnia wzięłam go znów nie mając pojęcia że to przez niego się stało właśnie to, dopiero gdy dziś wzięłam go ponownie zajrzałam na forum skutków ubocznych i dowiedziałam się ze to ten lek sprawił mi problem. Pozostaje pytanie, czy znów będę się źle czuła? I czy jak wzięłam to drugi raz nic nie będzie złego?
KOBIETA, 19 LAT ponad rok temu

Bandażowanie kłosowe przedramienia

Redakcja abcZdrowie
82 poziom zaufania

Witam serdecznie!

Dziękujemy za nadesłane pytanie. Biotyna to organiczny związek należący do witamin z grupy B (witamina B7, wit. H). Jest ona znana przede wszystkim ze swojego dobroczynnego wpływu na urodę, czyli zdrowie i wygląd skóry, włosów oraz paznokci – stąd niesłabnące zainteresowanie jej suplementacją, zwłaszcza wśród kobiet. Więcej na temat tej witaminy może Pani przeczytać tutaj: https://portal.abczdrowie.pl/biotyna-witamina-b7.

Suplementacja biotyną uważana jest za bezpieczną – nie stwierdzono dotychczas jej toksyczności. Przedawkowanie jest mało prawdopodobne, gdyż witamina ta rozpuszcza się w wodzie, a więc jej nadmiar zostaje usunięty wraz z moczem – nie ma więc obaw, że mogła sobie Pani zaszkodzić po przyjęciu 2 tabletek biotyny w standardowej dawce.

Nie oznacza to jednak, że podczas suplementacji biotyną nie wystąpią objawy uboczne. Każdy organizm inaczej reaguje na dany preparat, dlatego u niektórych osób występują reakcje niepożądane, w tym alergie czy dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Warto zaznaczyć, że taki efekt może być spowodowany nie tylko samą substancją czynną (w tym przypadku wit. B7), ale także innym składnikami suplementu.

Dlatego też, jeśli dwukrotnie wystąpiły u Pani objawy niepożądane, radziłabym zaprzestać suplementacji. Na szczęście poziom biotyny można podnieść także w sposób „naturalny”, modyfikując dietę w taki sposób, aby dostarczyć organizmowi więcej pokarmów zawierających znaczne ilości tej witaminy. Do takich pokarmów należą m.in.: gotowane żółtka jaj, ser, mąka pełnoziarnista, otręby, brązowy ryż, orzechy (ziemne i włoskie) oraz migdały, drożdże, banany, winogrona, brzoskwinie, arbuz, grejpfruty, szynka, pomidory, marchew, szpinak, wątróbka, łosoś, sardynki, grzyby.

Pozdrawiam Panią serdecznie i życzę wszystkiego dobrego!

Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty