Dzień dobry,
zależy o jaki rodzaj diety Pani pyta. Jeżeli jest Pani aktualnie na diecie redukującej to jakiekolwiek podjadanie jest przeciwwskazane. Jeżeli stara się Pani zdrowo odżywiać to spożycie takiej ilości ciasta drożdżowego (najlepiej własnego wypieku) nie jest niczym złym.
Pozdrawiam
Joanna Wardenga
Witam,
w Pani pytaniu brakuje kilku informacji. Nie mam informacji czy obecnie stosuje Pani specjalną dietę, czy występują u Pani jakieś choroby? Jeśli po prostu prowadzi Pani zdrowy styl życia i zrównoważoną dietę to drożdżówka raz na jakiś czas może się pojawić w jadłospisie np. 2-3 razy w miesiącu. Proszę jednak pamiętać, że np. bułka drożdżowa z serem o gramaturze 100 g zawiera 300 kcal. Natomiast jeśli choruje Pani np. na cukrzycę to takie produkty należy z diety wyeliminować.
Pozdrawiam serdecznie
Magdalena Małecka
Dzień dobry!
To zależy od tego, czy Pani stan zdrowia wymaga specjalnej diety. Jeśli masa ciała jest prawidłowa, nie ma chorób wymagających specjalnego żywienia i zastanawia się Pani nad tym w kontekście zdrowego stylu życia, to nie trzeba podchodzić do tego tak restrykcyjnie. Oczywiście zachęcam do ograniczenia tego typu produktów do minimum i wybierania tych najmniej przetworzonych i zawierających jak najmniej cukru, ale proszę pamiętać, że najważniejsze jest to, w jaki sposób odżywia się Pani najczęściej. Przy prawidłowo zbilansowanej diecie i odpowiedniej dawce ruchu takie „wyskoki” dla zdrowego organizmu są wybaczalne :) Inaczej wygląda sytuacja w przypadku stosowania diety redukcyjnej czy chorób (np. cukrzyca).
Tutaj odstępstwa są niewskazane lub konieczne jest zastosowanie np. mąki pełnoziarnistej czy zmienników cukru.
Odpowiedź dla Ciebie opracował zespół poradni Mój Dietetyk w Poznaniu. Zachęcamy do skorzystania z indywidualnej porady żywieniowej (w gabinecie stacjonarnym lub online), w ramach której dietetyk przygotuje dietę dostosowaną do stanu zdrowia i trybu życia.
Zapraszamy do kontaktu, istnieje możliwość skorzystania również z porady on-line – bez wychodzenia z domu!
Pozdrawiam serdecznie!
Monika Frank, Dietetyk
www.poznan.mojdietetyk.pl
poznan@mojdietetyk.pl
tel. 696 884 351
Warto również przeczytać: słodkie dylematy
http://www.mojdietetyk.pl/artykuly/slodkie-dylematy-czyli-substytuty-cukru-na-naszym-stole-cz-2.html?c=9
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dieta owsiankowa na bazie płatków owsianych – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czy te produkty można spożywać przy cukrzycy typu II? – odpowiada Lek. Joanna Gładczak
- Czy można na wieczór zjeść owoce przy diecie bez kolacji i słodkiego? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jaki wpływ na odchudzanie ma zaprzestanie picia słodkich napojów? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Wybór małokalorycznych słodkich potraw – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Niestrawność a stosowanie piperiny – odpowiada Mgr Martyna GorczyĹska
- Spożywanie słodyczy a waga – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Wychodzenie z diety kapuścianej a efekt jojo – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czy jedzenie domowych wypieków jest dozwolone na diecie odchudzającej? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jak powstrzymać apetyt na słodycze? – odpowiada Ewa Kozłowska
artykuły
Dieta odchudzająca dla cukrzyków
Podwyższony poziom cukru we krwi może być następst
Węglowodany w diecie odchudzającej. Które z nich warto jeść w trosce o szczupłą sylwetkę?
Moda na diety białkowe spowodowała, że wiele osób
Dieta paleo - zasady, przeciwwskazania, jadłospis i przepisy
Dieta paleo to sposób odżywiania inspirowany wzorc