Aktualna pszenica jest rzeczywiście bardzo zmodyfikowana w porównaniu z tą sprzed kilkudziesięciu lat, stąd w ostatnich latach tyle alergii na gluten. Zawsze lepiej jeść produkty orkiszowe niż zwykłe pszenne, ale też niestety słyszałam o fałszowaniu tych produktów zwykłą mąką pszenną. za to zawsze najlepiej wybierać produkty razowe lub graham. Pozdrawiam
Dzień dobry,
to prawda, że aktualnie pszenica jest poddawana modyfikacjom genetycznym, ale tak dzieje się aktualnie z dużą ilością produktów spożywczych.
Jeżeli czuje się Pan po niej dobrze, to uważam, że może być przez Pana spożywana w rozsądnych ilościach.
Pozdrawiam
Joanna Wardenga
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy pszenica szkodzi? – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Mąki zawierające pszenicę – odpowiada Mgr Daria Ratajczak
- Na czym polega dieta bezglutenowa? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dieta z wyłączeniem glutenu, laktozy i glutaminianu sodu – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Czy grahamka bułka to dobre złożone węglowodany? – odpowiada mgr Agnieszka Płóciniak
- Jaką kaszkę podawać 3-letniemu dziecku? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Produkty pozbawione glutenu – odpowiada Mgr Daria Jaroszewska
- Czy rzeczywiście gluten jest taki szkodliwy? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czy drożdże spożywcze zawierają gluten? – odpowiada Mgr Elżbieta Sternal
- Właściwości odżywcze bułek graham i produktów mlecznych typu light – odpowiada Sylwia Ogrodowczyk
artykuły
Nietolerancja glutenu - objawy, badania, dieta
Nietolerancja glutenu może dawać niejednoznaczne o
Produkty, które są zdrowe i mogą doprowadzić do miażdżycy vs. produkty, które prowadzą do miażdżycy, a które mogą uratować ci życie
Ogólnodostępne płatki śniadaniowe Wiele spośród do
Najbardziej pomocni lekarze i specjaliści - luty 2017
Zachęcamy do zapoznania się z kolejną edycją zesta