Produkty, które powinny być zawsze na talerzu razem
Aktualna pszenica jest rzeczywiście bardzo zmodyfikowana w porównaniu z tą sprzed kilkudziesięciu lat, stąd w ostatnich latach tyle alergii na gluten. Zawsze lepiej jeść produkty orkiszowe niż zwykłe pszenne, ale też niestety słyszałam o fałszowaniu tych produktów zwykłą mąką pszenną. za to zawsze najlepiej wybierać produkty razowe lub graham. Pozdrawiam
Dzień dobry,
to prawda, że aktualnie pszenica jest poddawana modyfikacjom genetycznym, ale tak dzieje się aktualnie z dużą ilością produktów spożywczych.
Jeżeli czuje się Pan po niej dobrze, to uważam, że może być przez Pana spożywana w rozsądnych ilościach.
Pozdrawiam
Joanna Wardenga
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Na czym polega dieta bezglutenowa? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Mąki zawierające pszenicę – odpowiada Mgr Daria Ratajczak
- Jakie badanie powinnam wykonać, aby zdiagnozować nietolerancję na pszenicę? – odpowiada Mgr Joanna Szmitka-Ĺuszczyk
- Czy to oznacza, że mam zaprzestać jedzenia glutenu oraz pszenicy? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Nietolerancja laktozy i pszenicy – odpowiada dietetyk Monika Bigoś
- Co jeść przy diecie bezglutenowej? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czy rzeczywiście gluten jest taki szkodliwy? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Produkty pozbawione glutenu – odpowiada Mgr Daria Jaroszewska
- Co można jeść z nabiału przy takiej alergii? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- W czym jest gluten? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska