Witam Pana,

zdecydowanie lepszym i zdrowszym rozwiązaniem będzie jedzenie warzyw lub przygotowanych na parze. Pod wpływem bardzo wysokich temperatur niektóre właściwości warzyw mogą być utracone a dodatkowo podczas smażenia warzywa wchłoną zbędny tłuszcz. Może Pan ewentualnie delikatnie je podsmażyć na oliwie z oliwek przeznaczonej do smażenia lub oleju rzepakowym.
W razie dodatkowych pytań lub chęci ułożenia indywidualnej diety zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Warzywa i owoce na zdrowe włosy

Jakie warzywa i owoce są zdrowe na włosy dla dziecka powyżej 10 lat?
ponad rok temu
Roma Wojtewicz Dietetyka, Poznań
71 poziom zaufania

Witam
Na wzmocnienie włosów wpływ ma kilka składników obecnych w żywności.
Istotną rolę odgrywają aminokwasy siarkowe - cystyna i metionina, obecne w nasionach roślin strączkowych, orzechach, migdałach, a także rybach, mięsie, żółtym serze.
Spośród składników mineralnych należy zadbać o podaż :
cynku (pestki dyni, wątróbka, żółte sery, nasiona roślin strączkowych, produkty zbożowe np. kasze, pieczywo)
miedzi - odpowiada za utrzymanie prawidłowej struktury keratyny (nasionka, pestki, orzechy, kasze, drożdże, kakao, suszone pomidory)
Spośród witamin natomiast szczególnie cenne są:
witamina A występująca głównie w żółto – pomarańczowo – czerwonych warzywach i owocach m.in. marchew, papryka, dynia, mango.
Witamina E – obecna w olejach roślinnych, orzechach, ziarnach zbóż i tłustych rybach.

0

Należy przeanalizować całą dietę dziecka, w codziennym jadłospisie nie powinno zabraknąć warzyw i owoców najlepiej surowych. Jeśli dziecko jada różnorodne warzywa i owoce dostarcza potrzebne witaminy i minerały. Problem jednak może wynika z innej przyczyny lub niedoboru innego składnika w diecie.

0

Witaj,
Warzywa i owoce mają sporo witamin i soli mineralnych, które korzystnie wpływają nie tylko na włosy, ale i cały organizm. Bardzo wartościowe są brokuły, marchewka, pomidory, czerwona papryka, cieciorka, soczewica, a nawet cebula bo zawiera sporo siarki.
Z owoców wartościowe są czarna porzeczka, banan, jabłka. Ponadto korzystnie na włosy wpływają płatki owsiane jako źródło krzemu. jaja (żółtko) - siarka, kwasy omega -3 - olej lniany, słonecznik oliwa z oliwek, orzechy.
Pamiętaj iż przy niedoborze żelaza włosy są kruche i wypadają.
Pozdrawiam,
Aneta Kościołek

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Witam serdecznie!

Warzywa nie należą do najbardziej alergizujących produktów, ale można być na nie uczulonym. Rozpoznania, czy w danym przypadku do czynienia mamy z alergią pokarmową, zawsze dokonać powinien kompetentny lekarz, ponieważ wiele zwykłych reakcji alergicznych może manifestować się w podobny sposób. Jeśli czujemy się źle po zjedzeniu jakiegoś produktu, być może jesteśmy na niego uczuleni. Natomiast aby dokładnie stwierdzić, które produkty mogą być dla nas szkodliwe, należy wykonać tzw. test nietolerancji pokarmowej.

Polecam w związku z tym wizytę u lekarza oraz dietetyka, który ułoży indywidualną, dokładnie zbilansowaną dietę eliminacyjną, wykluczającą produkty wywołujące alergię pokarmową. Ma to ogromne znaczenie, ponieważ eliminując kilka produktów z naszej diety, nie jesteśmy sami w stanie skomponować właściwego jadłospisu, który stanowiłby źródło wszystkich witamin, składników mineralnych oraz odżywczych. Niedobór kilku składników może doprowadzić do niedożywienia, z kolei niedożywienie niesie za sobą inne poważne konsekwencje zdrowotne.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty