Czy pozostaje Pani od kontrolą dietetyka? W jaki sposób zauważyła Pani niedobór białka w diecie (w większości przypadków jest on diagnozowany w oparciu o wywiad żywieniowy, spadek masy mięśniowej i pewne parametry biochemiczne, raczej ciężko go samemu zauważyć). Kto przepisał Pani takie leczenie, z jakiego powodu i od jak dawna je Pani stosuje? Pytam, gdyż zadane przez Panią pytanie jest w istocie bardzo proste. Ryby i jaja mogą być wystarczającym źródłem białka. Potrzebuje je Pani spożyć w ilości około 1 g na każdy kilogram masy ciała, przy czym każde 100 g ryby dostarcza około 10-12 g białka, a 1 jajko 6 g. Jeżeli waży Pani zatem 60 kg powinna Pani w ciągu 1 dnia zjeść około 2 jajka i 250-300 g ryby (reszta białka zostanie dostarczona z surowców roślinnych). Problemem jaki dostrzegam są jednak zgłaszane przez Panią problemy jelitowe, a także dieta eliminacyjna, która jeżeli jest robiona samodzielnie, bez konsultacji ze specjalistą, może mieć katastrofalne skutki. Bo zboża glutenowe i nabiał to nie źródło jednego składnika odżwyczego, ale całej gamy, którą trzeba w diecie zastąpić jeżeli nie spożywa się tych typowych surowców. Ponadto lepsze samopoczucie po odstawieniu glutenu czy nabiału nie jest wystarczające do postawienia jakiejkolwiek diagnozy i trwałej poprawy zdrowia. Niektóre problemy zdrowotne "masują się" pod płaszczem nadwrażliwości na gluten czy mleko, a w rzeczywistości przyczyna leży w czym innym. Zresztą jeżeli wyeliminowała Pani z diety szkodliwe produkty to jelita powinny pracować prawidłowo. Polecam zatem gorąco wizytę u specjalisty, który zaleci odpowiednie postępowanie diagnostyczne i pomoże dobrać pasującą do Pani indywidualnych potrzeb dietę.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Posiłki, w których będzie 70 gram białka – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- W jakich produktach jest dużo białka? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czy taki rozkład makroskładników jest odpowiedni? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Jak najskuteczniej zwiększyć poziom białka i aminokwasów w organizmie? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Skutki niedoboru białka? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jaką ilość białka i suplementów mogę przyjmować? – odpowiada Mgr Magdalena Łącka
- Wysoka podaż białka a trądzik – odpowiada Dr Agata Jarnuszewska
- Czy dziecko może zjadać 3-4 białka jajka kurzego w ciągu jednego dnia? – odpowiada Ewa Kozłowska
- Jak wprowadzić do diety 5-miesięcznego dziecka gluten, mięso i ryby? – odpowiada Natalia Ulewicz
- Czy pieczarki są godnym źródłem białka? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
artykuły
Jesteś po 60-tce? Tyle białka dziennie powinieneś spożywać
Z wiekiem organizm zaczyna funkcjonować inaczej, a
Nieodłączny składnik diety Japończyków. Wspiera serce, trawienie
Japończycy należą do najdłużej żyjących narodów św
Jak czytać etykiety, aby uniknąć alergenów?
Rozpoznawanie słów oznaczających alergeny Odczyta