Pieczarki ani żadne inne grzyby nie są niestety dobrym źródłem białka. Choć białko grzybów jest lepiej strawne niż białko roślin to jednak z uwagi na jego niewielką jego zawartość w grzybach nie ma dużego znaczenia żywieniowego. W 100 g świeżych grzybów znajduje się około 1-3 g białka (przy biodostępności na poziomie około 65-80%). Z tej perspektywy grzyby są dodatkiem, alternatywą dla warzyw, a nie surowcem białkowym. Nie ma metod obróbki zwiększających przyswajalność białka grzybowego, dlatego może je Pani przyrządzać zgodnie z preferencjami smakowymi. Polecam też stosowanie w kuchni oprócz pieczarek gatunek uprawny pochodzący z azji - boczniaka ostygowatego, gdyż zawiera więcej składników bioaktywnych niż nasze pieczarki.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy 3-latek może jeść pieczarki? – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
- Posiłki, w których będzie 70 gram białka – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Wartości odżywne grzybów – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy ilość białka w diecie jest prawidłowa? – odpowiada Dr Anna Brinken
- Czy spirulina i chlorella oraz ryby i jaja dostarczą białka? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Wpływ białka na organizm – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Właściwości odżywcze grzybów – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Uzupełnienie białka po treningu na diecie wegańskiej – odpowiada Mgr Jagoda Podkowska
- Weganizm a ilość białka – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Skutki niedoboru białka? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska