Czy pieczarki są godnym źródłem białka?

Czy pieczarki są godnym źródłem białka? Czy dostępność, strawność tego białka jest zależna od czasu obróbki- ile najlepiej gotować- aż biała stanie się brązowawa? Gotuję je na parze. Czy w wersji lekko chrupkiej- twardsze sałatkowe też będą strawne i ok? Warto je zaliczyć na poczet białka czy raczej to taki dodatek i nie mogą się równać z mięsem, jajem? Staram się orientacyjnie kontrolować czy spożywam zalecaną dla wieku/wagi ilość białka, bo często to zaniedbywałam na korzyść węglowodanów.
KOBIETA, 25 LAT ponad rok temu

Pieczarki ani żadne inne grzyby nie są niestety dobrym źródłem białka. Choć białko grzybów jest lepiej strawne niż białko roślin to jednak z uwagi na jego niewielką jego zawartość w grzybach nie ma dużego znaczenia żywieniowego. W 100 g świeżych grzybów znajduje się około 1-3 g białka (przy biodostępności na poziomie około 65-80%). Z tej perspektywy grzyby są dodatkiem, alternatywą dla warzyw, a nie surowcem białkowym. Nie ma metod obróbki zwiększających przyswajalność białka grzybowego, dlatego może je Pani przyrządzać zgodnie z preferencjami smakowymi. Polecam też stosowanie w kuchni oprócz pieczarek gatunek uprawny pochodzący z azji - boczniaka ostygowatego, gdyż zawiera więcej składników bioaktywnych niż nasze pieczarki.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty