Czy to prawda, że picie przed jedzeniem octu z jabłek sprawia, że żołądek wydziela więcej kwasu?

Witam! Mam pytanie ostatnio robiłam badania poziomu cholesterolu oto wyniki: cholesterol HDL 76,53 cholesterol LDL 155,62 trójglicerydy 116,04 czy to są dobre czy złe wyniki oraz czy to prawda, że picie przed jedzeniem octu z jabłek sprawia, że żołądek wydziela więcej kwasu i pokarm jest lepiej trawiony z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam Bożena
KOBIETA, 53 LAT ponad rok temu

Badanie cholesterolu

Badanie cholesterolu pozwala ustalić stopień ryzyka chorób układu sercowo ? naczyniowego. Dr Piotr Gryglas, kardiolog, informuje, jakie działania należy podjąć, aby podczas poddawania się temu badaniu, uzyskany wynik był rzeczywisty.

Dzień dobry,

Zakwaszanie zołądka, a wysoki poziom cholesterolu to trochę dwa inne tematy (tematy rzeki).
O zakwaszaniu żołądka (w jakim celu należy to robić) więcej informacji znajdzie Pani w tym artykule: https://www.facebook.com/naukazywienia/photos/a.1747150872166355.1073741828.1746851598862949/1757353311146111/?type=3&theater . Osobiście nie polecam octu a sok z cytryny.
Istotnie wyniki poziomu cholesterolu są przekroczone. Najbardziej jednak istotny jest stosunek LDL do HDL - u Pani stanowczo za dużo jest HDL'u, oraz zbyt wysoka zawartość trójglicerydów. Przed zastosowaniem jakichkolwiek leków obniżających poziom cholesterolu prosze przeanalizwac swoje dotychczasowe nawyki żywieniowe. Wprowadzenie do diety więcej warzyw (surowe, krótko gotowane), oraz zamiana tłuszczwów zwierzęcych an roślinne (olej rzepakowy, oliwa z oliwek, nasiona sonecznika, pestki dyni, orzechy włoskie), spożywanie większej ilości ryb (w postaci pieczonej, w sałatkach).

Pozdrawiam, Gosia Jezierska

0
Mgr Monika Frank Dietetyk, Poznań
78 poziom zaufania

1. Czy to prawda ze picie przed jedzeniem octu z jabłek, sprawie że żołądek wydziela więcej kwasu?
Witam serdecznie,

Ma Pan podwyższony poziom "złego cholesterolu"-LDL. W takim przypadku zaleca się uzupełnić dietę o produkty, które wykazują działanie obniżające LDL tj. oliwa z oliwek, olej rzepakowy, migdały, awokado. Ponadto tłusty ryby morskie np. łosoś, tuńczyk, makrela, śledź i sardynki, a także orzechy włoskie.
Odnośnie octu jabłkowego, ma on przede wszystkim działanie przeciwdrobnoustrojowe i pomaga w obniżeniu poziomu cukru we krwi, a także może wspomóc proces trawienny. Jednak przy silnej niedokwaszeniu żołądka, może być nieskuteczny.

Odpowiedź dla Ciebie opracował zespół poradni Mój Dietetyk w Poznaniu. Zachęcamy do skorzystania z indywidualnej porady żywieniowej (w gabinecie stacjonarnym lub online), w ramach której dietetyk przygotuje dietę dostosowaną do stanu zdrowia i trybu życia.

Zapraszamy do kontaktu, istnieje możliwość skorzystania również
z porady on-line – bez wychodzenia z domu!

Pozdrawiam serdecznie!

Monika Frank, Dietetyk
www.poznan.mojdietetyk.pl
poznan@mojdietetyk.pl
tel. 696 884 351


Warto również przeczytać: Cholesterol. http://www.mojdietetyk.pl/artykuly/cholesterol.html?c=9

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty