Witam, duży niedobór witaminy B12 wiąże się z niedokrwistością oraz z rozwojem miażdżycy. Z kolei nadwaga lub otyłość mogą być powiązane m. in. z niedoborem witaminy D3. Generalnie można stwierdzić, że wszelkie niedobory składników pokarmowych, zarówno makroskładników (białko, zdrowe tłuszcze, weglowodany złożone, w tym błonnik) jak mikroskładników (witaminy i minerały) oraz nadmiar węglowodanów prostych (wszystko co słodkie) i tłuszczów nasyconych, prowadzą do otyłości brzusznej, która zwiększa ryzyko zachorowań na insulinooporność, cukrzycę typu II, miażdżycę, nadciśnienie, nowotwory, udar mózgu i inne schorzenia.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy witaminy mogą chronić przed miażdżycą? – odpowiada Mgr Katarzyna Okręglicka
- Czy anemia złośliwa jest dziedziczna, bo choruje na nią od 12 lat mój tato ( ma 71 lat) – odpowiada Lek. Magdalena Parys
- Niedobór witaminy B 12 i problemy z zaparciami – odpowiada mgr inż. Katarzyna Krupińska
- Przyczyny przybierania na wadze – odpowiada Mgr Joanna Śledziona
- Problemy z morfologią i suplementacja witaminy B12 – odpowiada Lek. Katarzyna Szymczak
- Spadek hemoglobiny pomimo suplementacji witaminy B 12 – odpowiada Lekarz chorób wewnętrznych Łukasz Wroński
- Czy mogę przyjmować witaminę b12? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Jaki wpływ na jelita ma witamina B12? – odpowiada Lek. Paweł Szadkowski
- Dieta odpowiednia przy anemii – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Nadmiar witaminy B 12 a złe widzenie i osłabienie mięśni – odpowiada Lek. Krzysztof Majdyło
artykuły
Dieta w cukrzycy - węglowodany, cukry, tłuszcze, białko
Nie jesteśmy skazani na cukrzycę. Oprócz predyspoz
Otyłość brzuszna - przyczyny, leczenie, dieta, ćwiczenia
Otyłość brzuszna znacznie częściej występuje u męż
Poznaj wskazane i niewskazane produkty przy cukrzycy
Ryba w panierce Rodzaj i ilość spożywanej żywności