Dieta dla odchudzającej się 33-latki

Waze 81-82 kg przy wzroscie 175 cm chcialabym schudnoc okolo 8-10 kg probujac roznych diet dobijam tylko do pulapu 72-74 a pozniej wracam do 82 diety ktore stosowalam(kopenchagska, proteinowa,) sa szybkie i kocza sie efektem jojo chcialabym sprobowac diety ograniczonych kalorii 1500 by tym razem schudnac wolno ale i utrzymac wage mieszkam w irlandii ciezko o dietetyka jesli nie jestes powaznie chory cwicze 3-4 razy w tyg zumba,plywanie co powinnam zjadac by dostarczac wszystkiego co mi potrzeba
KOBIETA, 33 LAT ponad rok temu

Niestety doświadczenie wykazuje, że prawie wszystkie podjęte próby odchudzania z dietami "ogólnie dostępnymi" kończą się efektem jo-jo. Jest to spowodowane tym, że są one nastawione na szybki efekt przez ograniczenie kaloryczności posiłków. Jednak to nie jest dobry sposób na osiągnięcie i utrzymanie wymarzonego efektu. Najważniejsze, aby zjadać posiłki regularnie (5 dziennie). Należy zadbać o to, aby były urozmaicone, bogate w warzywa, owoce, chude mięso. Nie można jednak zapominać o niezwykle ważnych węglowodanach, które przecież dostarczają nam energii. Proszę się postarać o podniesienie jakości posiłków. To doraźnie powinno pomóc.

0

Witam serdecznie,

Proszę już nigdy nie stosować diet zbyt niskokalorycznych i tak drastycznych jak kopenhaska). Dane diety zwalniają przemianę materii i tak jak Pani pisze kończą sie efektem jojo. Z moich wyliczeń wynika, iż Pani podstawowa przemiana materii (niezbędna do podstawowych czynności życiowych typu praca narządów wewnętrznych) wynosi około 1600kcal, więc kaloryczność 1500kcal jest zbyt niska. Na diecie redukcyjnej proponowałabym dietę około 1700kcal-1800kcal. Ciężko jest to określić bez odpowiednich pomiarów, które można wykonać za pomocą specjalnej wagi ale mnie więcej tak to wygląda. Nie może Pani stosować zbyt niskokalorycznej diety ponieważ głodząc swój organizm przejdzie on w stan oszczędzania i będzie robił zapasy, rezerwę (w postaci tkanki tłuszczowej) na ciężki czas głodówek.

Przede wszystkim należy wprowadzić zdrową i zbilansowaną dietę, która stanowi 70% sukcesu oraz aktywność fizyczną która daje 30%. Musi Pani zadbać o regularność posiłków. Należy jeść 5posiłków dziennie w odstępach 2,5-3h. Dzień należy rozpocząć od pełnowartościowego śniadania zjadanego do 1h po przebudzeniu zaś kolację 3-4h przed snem. Należy pić 1,5-2l czystej wody mineralnej dziennie w celu nawodnienia organizmu oraz jego oczyszczenia. Powinna Pani również zrezygnować z żywności silnie przetworzonej, tłustej, kolorowych napoi oraz słodyczy. Zalecam wybierać chude białe mięsa, jedynie razowe pieczywo oraz brązowy ryż, makaron i gruboziarniste kasze. Należy zjadać dużo warzyw oraz owoce w celu dostarczenia cennego błonnika. Na kolację ograniczamy węglowodany a skupiamy się na białku.
Ciesze się że występuje u Pani aktywność fizyczna. Ćwiczenia powinny zaczynać się około 2h po posiłku lub jeżeli jest to niewielka przekąska to około 1h.

W razie dodatkowych pytań lub chęci ułożenia jadłospisu zachęcam do kontaktu
tel 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
dietetyk

0

Witam!
Dokładne, indywidualne zalecenia żywieniowe mogą być podane po zebraniu wywiadu żywieniowo-chorobowego. Wstępnie zachęcam do przestrzegania zasad racjonalnego żywienia, które podam poniżej. 1. Codzienna aktywność fizyczna i odpowiednia dieta pomaga w zachowaniu pełni zdrowia i kondycji. (5-6 razy w tygodniu po 30-45 min na początek powinno wystarczyć)

2. Podstawą prawidłowej diety jest różnorodność spożywanych produktów. Jedz 4 – 5 posiłków dziennie w odstępach nie dłuższych niż 4 godziny. Dzień zaczynaj od śniadania.

3. Pełnoziarniste produkty zbożowe (np. chleb razowy, chleb pełnoziarnisty, grube kasze, ryż brązowy) powinny być dla ciebie głównym źródłem energii.

4. Pamiętaj o codziennym spożywaniu warzyw i owoców. Zalecana jest przewaga warzyw nad owocami.

5. Każdego dnia co najmniej dwa razy spożywaj mleko i jego przetwory: jogurty, kefiry, sery.

6. Spożywaj mniej tłuszczów zwierzęcych (smalec, tłuste mięsa), a więcej tłuszczów roślinnych (olej rzepakowy, oliwa z oliwek).

7. Źródłem białka w twojej diecie powinny być: mięso drobiowe, ryby oraz nasiona roślin strączkowych np. soja, groch, fasola. Ograniczaj spożycie tłustego mięsa czerwonego.

8. W codziennej diecie ograniczaj spożycie soli i słodyczy (źródła „pustych” kalorii).

9. Pij wystarczającą ilość płynów – minimum 2 litry dziennie.

10. Unikaj alkoholu. Zapraszam również na www.diet-coaching.xaa.pl
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty