Witam serdecznie,
Należy spożywać od 5 do 6 posiłków dziennie, co 2-3 godziny, o podobnych porach każdego dnia. Pierwszy posiłek należy zjadać nie później niż 1 godzinę po przebudzeniu, natomiast ostatni na 2 godziny przed snem. Śniadania muszą być spore i bogate w węglowodany złożone.
Należy pić 1-2 litry płynów dziennie, przede wszystkim pomiędzy posiłkami. Pomiędzy posiłkami wskazane jest sięganie po duże ilości zdrowych przekąsek: orzechy, nasiona, pestki, suszone owoce.
Dziennie należy spożywać nie mniej niż 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub innego oleju roślinnego, jako dodatek do potraw. Można dowolnie stosować przyprawy i zioła aromatyczne. Sól można spożywać jedynie w niewielkich ilościach. Nie należy pomijać żadnego z wyznaczonych posiłków.
Należy unikać produktów, które powodują biegunki lub inne dolegliwości jelitowo- żołądkowe. Należy unikać napoi energetycznych oraz zawierających kofeinę, dużo teiny i innych związków przyspieszających przemianę materii. Nigdy nie sięgać po środki przeczyszczające, pobudzające. Należy zadbać o odpowiednią dawkę snu min. 7 godzin. Przed samym snem warto wypić napar z melisy(działanie uspokajające, zwolni przemianę materii), zjeść łyżkę miodu, wypić szklankę mleka.
W razie dodatkowych pytań zapraszam na konsultację
tel.506225670
Pozdrawiam Mgr Joanna Wasiluk
Witam serdecznie,
Małe wskazówki do zastosowania: na śniadanie możesz jeść mleko z musli, które zawiera orzechy lub suszone owoce, dodatkowo zjedz jedną kanapkę z dowolnym dodatkiem. Może to być ser żółty, ser twarogowy, wędlina + dodatek warzywny. Na drugie śniadanie możesz zjeść bułkę grahamkę z dowolnym dodatkiem lub kanapki z chleba żytniego, serek wiejski. Do smarowania pieczywa używaj prawdziwego masła. Obiad powinien składać się z dwóch dań, dowolnej zupy oraz sztukę mięsa z ziemniakami, ryżem lub kaszą z dowolnym sosem. Do surówek dodawaj oliwę z oliwek, olej lniany, olej rzepakowy bezerukowy. Zupę możesz zabierać śmietaną 12%. Na podwieczorek możesz zjeść budyń z łyżeczką domowej konfitury, sałatkę owocową z jogurtem, miodem czy też jogurt owocowy z musli. Kolacja powinna być spożywana 2h przed snem, a może to być kanapka z dowolnym dodatkiem, zapiekanka warzywna z makaronem i serem żółtym, twarogowym lub serem feta.
W ciągu dnia jedz 5 posiłków oraz nie zapominaj o płynach w ilości 2 litrów wody mineralnej. Możesz także od czasu do czasu pić soki warzywne lub owocowe.
Wybieraj pieczywo pełnoziarniste, żytnie, orkiszowe. Do kanapek możesz tworzyć różne pasty np. z wędzonej makreli, z tuńczyka i jajka, z sera twarogowego półtłustego z awokado. Twój jadłospis powinien zawierać więcej energii, ale to nie znaczy, że masz wprowadzać produkty wysoko przetworzone czy fast-foody,
W celu uzyskania szczegółowego jadłospisu zachęcam do skorzystania z indywidualnej porady u dietetyka.
Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jadłospis wspomagający przybieranie na wadze – odpowiada Mgr Sylwia Beyer-Wygońska
- Sposoby na przytycie dla 21-latki – odpowiada mgr Anna Sajdakowska (Kacperska)
- Szybka przemiana materii i dieta na przytycie – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Sposoby na przytycie dla 20-letniej osoby – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Duża niedowaga u 22-latki i dieta na wzrost wagi – odpowiada Ewa Kozłowska
- Dieta na przytycie dla 30-latka z wahaniami wagi – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak spowolnić przemianę materii i przytyć? – odpowiada Julita Krawczyk
- Zdrowe przybranie na wadze – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak przytyć 10 kg w wieku 19 lat? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak zdrowo przytyć 4-5 kilogramy? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)