Zbyt niska zawartość węglowodanów w diecie powoduje że insulina jest za mało produkowana, organizm produkuje "paliwo" z białek i tłuszczów. Insulina daje sygnał komórkom do pobierania cukru z krwi. Nie jedząc weglowodanów organizm nie produkuje insuliny.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jaka może być przyczyna spadku pozomu insuliny? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Na czym polega dieta glikemiczna? – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Test obciążenia glukozą i insuliną przy problemie z utratą wagi – odpowiada Natalia Wyciślik
- Odżywanie podczas treningów z wyeliminowaniem węglowodanów – odpowiada Sylwia Ogrodowczyk
- Czym jest indeks glikemiczny? – odpowiada Mgr Bartosz Kulczyński
- Problemy z wahaniami poziomu glukozy we krwi – odpowiada Dr Jacek Radwański
- W jaki sposób posługiwać się indeksem glikemicznym? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Dieta nietolerująca glukozy – odpowiada Urszula Forenc
- Czy wędzona makrela może znacznie podnieść cukier? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czy indeks glikemiczny czekolady jest wysoki? – odpowiada Dr Anna Brinken
artykuły
Ładunek glikemiczny - co to jest i jak go obliczyć?
Ładunek glikemiczny, obok indeksu glikemicznego, j
Tak utrzymasz cukier w ryzach. Te 3 zasady warto zapamiętać
Chcesz uniknąć gwałtownych skoków cukru we krwi? W
Nieoceniona dla diabetyków. Obniża poziom cukru we krwi już w kilka minut
Dieta odgrywa niebagatelną rolę w życiu cukrzyków.