Dlaczego mam tak mało żelaza i co z tym zrobić?

Witam! Od łuższego czasu mam niski poziom żelaza 16-21. Zastanawiam się, co może być tego przyczyną oraz co powinnam jeść i czego nie jeść, by poprawić swoje wyniki, ewentualnie jakie badania powinnam wykonać? Proszę o szybką odpowiedź. Z góry dziękuję.
ponad rok temu

Zdrowa żywność

Nie ma osoby, która przynajmniej raz nie spotkałaby się ze stwierdzeniem, że jesteśmy tym, co jemy. Żywność, którą spożywamy i trawimy staje się częścią nas samych, jednak wiele osób zapomina o tym i odżywia się niezdrowo.

Redakcja abcZdrowie
82 poziom zaufania

Szanowna Pani!

Niski poziom żelaza może być spowodowany przez wiele czynników. Bezpośrednią przyczyną jest np. duża lub długotrwała utrata krwi, zwiększone zapotrzebowanie na żelazo w ciąży oraz u dziewcząt w okresie wzrostu, stosowanie niektórych diet eliminacyjnych. Niedobór żelaza jest również częsty u osób cierpiących na choroby żołądka lub jelit, u których żelazo jest źle przyswajane. Zalecałabym udanie się do lekarza internisty, który zleci Pani szereg dodatkowych badań w celu postawienia ostatecznej diagnozy.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty