Dlaczego, spożywając chleb razowy na kolację, waga idzie mi w górę?

Dlaczego spożywając chleb razowy na kolację waga idzie mi w górę?wcześniej nie spożywałam zbyt dużo węglowodanów, a teraz waga podnosi się z dnia na dzień co mnie martwi, a chciałabym zredukować wagę o 2 kg. Moja PPM 1400, CPM 2000 kcal. Czy to oznacza, że powinnam ograniczyć węglowodany? Może ilość kalorii do 1400? Spożywam 1500 dziennie, zdrowo, 2l wody dziennie. Co robić aby waga spadała?
KOBIETA, 28 LAT ponad rok temu

Witam, aby znaleźć dokładną przyczynę wzrostu wagi, musiałabym szczegółowo przeanalizować Pani dietę oraz tryb życia. Być może Pani metabolizm zwolnił i należałoby go przyspieszyć np. poprzez zwiększenie aktywności fizycznej. Przyczyną może być również zmiana diety z niskowęglowodanowej na normowęglowodanową. Radziłabym, aby spożywała Pani węglowodany do obiadu włącznie, zaś ograniczyła ich spożycie wieczorami.

0

Dzień dobry,

Pieczywo żytnie jest zdrowe - zawiera minerały oraz błonnik a przede wszystkim węglowodany złożone, które nie powodują wahań glukozy we krwi.
Ważne jest ile tego pieczywa Pani spożywa na kolacje?, a także co stanowi dodatek.
Aby schudnąć 2 kg nie trzeba stosować diet o tak ograniczonej kaloryczności. Ważne jest aby spożywać posiłki regularnie - 5 razy dziennie o małej objętości oraz włączyć aktywność fizyczną. Proszę także wyeliminować z diet alkohol.
Waga wzrasta u kobiet na 1 tydzień przed miesiączką. Kiedy powinna Panią ją dostać?

0

Witam serdecznie,

samo spożycie chleba razowego na kolację na pewno nie jest przyczyną wzrostu masy ciała. Jeśli faktycznie Pani CPM wynosi 2000 kcal, redukcja podaży energii do 1500 kcal dziennie powinna być wystarczająca. Wzrost masy ciała, czy też niemożliwość jej spadku może zależeć od Pani aktywności fizycznej (która jest bardzo istotna), rodzajów spożywanych posiłków, ich rozkładu w ciągu dnia.
Należy przede wszystkim:
- zwiększyć aktywność fizyczną (mogą być to dodatkowe spacery, szybszy marsz, basen, ćwiczenia gimnastyczne)
- regularnie spożywać posiłki
- wzbogacić spożywane potrawy w dużą ilość warzyw, owoców, pełnoziarnistych produktów (ciemne pieczywo, kasza gryczana, makaron razowy)
- spożywać posiłki 4-5 razy dziennie, bez podjadania w ciągu dnia
- wykluczyć ewentualne słodycze, żywność fast-food
- wzbogacić dietę w probiotyczne produkty mleczne, które pomogą uregulować pracę jelit

Pozdrawiam

0

Witam serdecznie.
Bardzo często się tak zdąża że chleb jedzony na kolacje podczas diety redukcyjnej powoduje znikomy ubytek wagi, pamiętajmy że jedna kromka chleba to min 100kcal, ja polecam na kolacje swoim pacjentom w pierwszej fazie odchudzania coś lekkiego o dużej zawartości białka roślinnego jak np. koktajl warzywno -owocowy z dodatkiem mleka sojowego. Białko niesamowicie syci, a białko sojowe jest lekkostrawne. Jeśli chodzi o redukcje 2 kg polecam dietę oczyszczającą czyli na produktach silnie oczyszczających jak np. natka pietruszki, ananas, seler naciowy, sałata, kiełki, szpinak.
Pozdrawiam i trzymam kciuki :-)
Anna Kaczmarek
Dietetyk

0

Witam, chleb razowy jedzony na kolację nie powinien sprzyjać zwiększaniu masy ciała, jeśli tylko posiłek jest spożywany na około 2-3 godziny przed snem (nie później) i jeśli nie spożywasz zbyt dużej ilości kalorii w ogóle. Być może jest to zbieg okoliczności, że akurat teraz (gdy wprowadziłaś pieczywo) waga rośnie. Pamiętaj też, że wzrost masy ciała o 1-2 kg niekoniecznie świadczy o wzroście tkanki tłuszczowej w organizmie – może być to spowodowane przeciążeniem żołądka, gromadzeniem się wody (np. w wyniku zmian hormonalnych ) lub po prostu różną porą sprawdzania masy ciała. Zamiast sprawdzać kilogramy badaj skład ciała lub po prostu mierz się w obwodach. Z pewnością nie eliminuj węglowodanów (zwłaszcza złożonych), które powinny stanowić podstawę diety. Pozdrawiam.

0

Witam,
Przedstawię kilka zasad aby skutecznie stracić zbędne kilogramy:
1. Pięć regularnych posiłków o stałych porach, np. 6:00, 9:00, 12:00, 15:00, 18:00
2. Jak widać powyżej, przerwy między posiłkami powinny wynosić 3 godziny ± 0,5 godziny
3. Na ostatni posiłek nie spożywać raczej węglowodanów, tylko białko i/lub warzywa
4. Owoce spożywać najpóźniej do godziny 17:00
Wracając do Pani pierwszego pytania, trzeba się zastanowić jaki ten chleb razowy jest, tzn, czy jest pszenny razowy, czy żytni razowy? Przy chlebie pszennym razowym, szczególnie jeśli występuje nietolerancja glutenu to wówczas mogą wystąpić właśnie takie objawy jak u Pani. Należałoby wtedy wykonać badania na przeciwciała przeciwgliadynowe w klasie IgA i IgG oraz przeciwendomysialne w klasie IgA i IgG
Ważne jest aby takie badania były wykonane po 2 tygodniowej ekspozycji na gluten, czyli przez 2 tygodnie zjada się produkty zawierające gluten, a następnie wykonuje się powyższe badania.
Mam nadzieję, że choć trochę pomogłam.
Polecam również kontakt z dietetykiem i bardziej dogłębną analizę Pani przypadku, gdyż na bezpośredniej wizycie można więcej zdziałać.
Pozdrawiam
Małgorzata Ledwoń

0
Kamila Ziemann Dietetyka
60 poziom zaufania

Prawdopodobnie to nie chleb jest przyczyną wzrostu wagi. Proszę dokładnie przyjrzeć się swojemu jadłospisowi i spisać wszystko co Pani je. Może zajada Pani między posiłkami? Proszę na kolacje zacząć zjadać sałatki, warzywne koktajle lub zupy warzywne. A jeśli chciałaby Pani zamówić dietę wirtualną redukcyjną, zapraszam: www.efektcentrum.pl efektcentrum@gmail.com

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty