Jak bezpiecznie schudnąć w wieku 20 lat?

Chciałabym schudnąć, mam nadwagę, jednak nie wiem jak zrobić to w bezpieczny sposób. W moim mieście nie ma dobrego dietetyka, dlatego chciałabym prosić o poradę.
KOBIETA, 19 LAT ponad rok temu

Błędy w dietach odchudzających

Aby proces utraty tkanki tłuszczowej był zdrowy i bezpieczny, należy planować redukcję z niewielkim deficytem kalorycznym przy jednoczesnym dostarczeniu odpowiedniej ilości płynów, witamin i składników mineralnych i włączeniu aktywności fizycznej. Spełniając te wytyczne będziesz pewna, że nie płynie to negatywnie na Twój stan zdrowia.

0

Nie ma jednej diety dobrej dla wszystkich. Zdrowa i bezpieczna dieta odchudzająca powinna być dopasowana przez specjalistę i powinna prowadzić do zmiany nawyków żywieniowych na stałe. Powinna zawierać odpowiednią ilość kalorii, białka, tłuszczów i węglowodanów oraz wszystkich składników mineralnych i witamin. Bardzo istotna jest regularność posiłków - powinno być ich 5 - 3 główne i 2 przekąski. Śniadanie powinno się spożyć w ciągu godziny od wstania, kolację 2-3 godziny przed pójściem spać. Do tego niezbędne jest włączenie aktywności fizycznej co najmniej raz w tygodniu.
Na pewno powinna Pani unikać wszelkich diet-cud - diet białkowych, tłuszczowych, kapuścianych itp. Takie diety prowadzą do szybkiej utraty masy ciała i efektu jo-jo.

0

Witam. Proszę podać więcej danych: wzrost, waga itp. Spróbuje Pani pomóc, chociaż najlepsza byłaby wizyta u dietetyka, czy mieszka Pani daleko od Poznania? Pozdrawiam

0

Witam. Prawidłowy proces chudnięcia to 0,5-1kg na tydzień. Powinno dostarczać się składników ze wszystkich grup pokarmowych: czyli białko, tłuszcze, węglowodany, błonnik, odpowienią ilością witamin i składników mineralnych.
Białko - np.chudy nabiał, mleko max2%, jogurty naturalne (owocowe nie za często), kefir, maślanka, chude mięso np.kurczak,
Węglowodany i błonnik - np. pełnoziarniste pieczywo, kasze(gryczana, pęcak), otręby pszenne, płatki owsiane, surowe warzywa, owoce (max 300g na dzień)
Tłuszcze - eliminujemy tłuste mięso jak wieprzowina, odcinamy tłuszcz widoczny z kurczaka, smalec, słoninę, używamy tłuszczów roślinnych - oliwa z oliwek, olej rzepakowy. Aby schudnąć trzeba jeść, ale pięć małych posiłków, co 3-4godz. a ostatni posiłek 3-4godz przed snem. Dzień zawsze zaczynamy od śniadania.
Eliminujemy słodycze, fast-foody, alkohol, a zwiększamy aktywność fizyczną, to pomoże szybciej spalić kalorie. Proszę absolutnie nie stosować głodówek, czy drastycznie ograniczać kalorii - owszem pomoże to schudnąć, ale kilogramy bardzo szybko powrócą i być może z nadwyżką. (efekt jo-jo). Ważne jest to, że im wolniejszy proces chudnięcia tym trwalsze efekty. Proszę poszukać w internecie, bo czasem można znależć dietetyka, który "odchudza" przez internet - zapraszam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty