Jak powinna odżywiać się osoba po usunięciu nerki?

Piszę w imieniu mamy, która jest po usunięciu 1 nerki. Ma nowotwór i dodatkowo leczy się na gruźlicę. Szukamy odpowiedzi na pytanie, co może jeść i co powinna przy takich schorzeniach? Wiadomo rzeczy gotowane bez tłuszczu, ale jakie rodzaje mięs? Czy są jakieś warzywa wskazane, owoce? Podobno jak ma się 1 nerkę nie należy jeść warzyw np. kapusty, rzodkiewki, szczypioru. Żadnych rzeczy smażonych. Jeśli mają państwo informacje odnośnie żywienia, proszę o odpowiedź, bo nam wyczerpały się już pomysły. A mama praktycznie je tylko rybę gotowaną, brokuły, nabiał. Już sama nie wie, co ma jeść. Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam.

KOBIETA, 65 LAT ponad rok temu

Witam!
Rodzaj diety w tej sytuacji zależy od stanu wydolności pozostałej nerki. Jeśli nerka jest wydolna (nie została stwierdzona w szpitalu przewlekła niewydolność nerek) to Pani mama może spożywać normalną dietę opartą o zasady zdrowego żywienia. Warto wskazać, że jedną z najzdrowszych rodzajów takiej diety jest dieta śródziemnomorska, zawierająca wiele tłuszczów roślinnych i ryby. Należy pamiętać o spożywaniu większej ilości płynów. W przypadku ewentualnej przewlekłej niewydolności nerek należy stosować dietę z ograniczeniem białka, sodu i fosforu z uwagi na upośledzoną funkcję wydzielniczą nerek. W celu dokładnego ustalenia żywienia warto skorzystać porady dietetyka. Podsumowując dieta powinna zależeć od wydolności nerek. W tej chwili nie mając tej informacji nie można odpowiedzieć dokładniej na Pani pytanie. Pozdrawiam serdecznie!

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty