Witam.
Napady jedzenie mogą być spowodowane wieloma czynnikami np. problemami z zaakceptowaniem własnego ciała lub też mogą być przyczyną nieregularnego spożywania posiłków. W pierwszym przypadku najlepiej udać się do poradni do dietetyka lub psychologa, aby ustalić faktyczną przyczynę tych zdarzeń. W przypadku gdy posiłki jesz nieregularnie i rzadko, gdy przerwa pomiędzy jednym a drugim jest około 6 godzinna i są to posiłki niezbilansowane, proste i monotonne, problem jest prosty do rozwiązania.
Na początek musisz wiedzieć, że codziennie należy jeść 4-5 małych objętościowo posiłków co 2-3 godziny. Dostarczasz wtedy swojemu organizmowi stałe, ale małe dawki energii dzięki czemu może ja na bieżąco wykorzystywać i nie będzie jej odkładał w postaci tkanki tłuszczowej, a dodatkowo nie będziesz odczuwała wilczego głodu wieczorem, po przyjściu do domu. Jeśli natomiast posiłki są zbyt rzadkie Twój organizm przestawia się na tzw. gorsze czasu i każdą energię przekształca w tkankę tłuszczową, a dodatkowo nie jedząc nic przez cały dzień wracasz do domu głodna, gotowa pochłonąć wszystko z lodówki.
Pozdrawiam.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak pozbyć się napadów głodu i podjadania? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Nieregularne spożywanie posiłków a praca na zmiany – odpowiada mgr inż. Katarzyna Krupińska
- Jak mogę schudnąć - Proszę o radę – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna
- Nadwaga u 13-latki o wzroście 160 cm – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna
- Odchudzanie a brak kontroli podczas jedzenia – odpowiada Mgr Marzena Wiśniewska
- Wilczy apetyt i myślenie o jedzeniu – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Ochota na słodycze a odchudzanie – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna
- Zaburzenia odżywiania i brak samokontroli podczas jedzenia – odpowiada Mgr Katarzyna Fiszer
- Jak przestać myśleć o jedzeniu? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak zmienić nawyki żywieniowe, aby pozbyć się napadów głodu? – odpowiada Magdalena Rapacka
artykuły
Odkroić czy wyrzucić? Co zrobić, gdy jedzenie pleśnieje?
Kupujesz za dużo produktów, które przez kilka dni
"Ta choroba to samotność". Roksana Środa, dietetyk, sama musiała zmierzyć się z anoreksją, SIBO, IBS i PCOS
Roksana Środa, 27-letni dietetyk kliniczny, przesz
Jak wzmacniać odporność poprzez dietę? Rozmowa z dietetykiem Anną Kuczkin
Co jeść, żeby nie chorować? Jak komponować posiłki