Witam,
Jesteś obecnie w okresie intensywnego rozwoju zarówno fizycznego jak i psychicznego. Twój organizm w tym szczególnym okresie wymaga zdrowej, zbilansowanej diety dostarczającej wszystkich niezbędnych makro i mikroskładników, potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu oraz prawidłowego wzrostu. Dodatkowo jesteś sportowcem, a jak wiadomo dieta w sporcie odgrywa kluczową rolę. Czas poświęcony na trening nie przyniesie żadnych rezultatów, jeśli nie zapewnisz mu zdrowego pokarmu i pełnowartościowego „paliwa”. Dzięki prawidłowemu odżywianiu jak najlepiej wykorzystasz możliwości Swojego organizmu.
Podstawę Twojej diety powinny stanowić węglowodany, stanowiąc przynajmniej 57% całodziennego zapotrzebowania energetycznego. Zwracaj uwagę na to, jakie węglowodany spożywasz i czy zawierają one odpowiednie ilości niezbędnych witamin i składników mineralnych. Najlepszym wyborem będą pełnoziarniste produkty (chleb, bułki, ryż, kasze, makarony), warzywa, owoce, rośliny strączkowe (fasola, soczewica, ciecierzyca), płatki śniadaniowe, naturalne mesli, owsianka, otręby pszenne. Są to produkty o niskim indeksie glikemicznym, przez co wolniej się wchłaniają, dają uczucie sytości na dłużej, a także pomagają kontrolować poziom cukru we krwi.
Źródłem białka w Twojej diecie powinny stanowić produkty niskotłuszczowe tj.: jogurty naturalne, niskotłuszczowe mleko, chudy twaróg, chude ryby i mięso ( indyk, kurczak, królik, chuda cielęcina), jaja. Dodatkowo zawierają one wszystkie niezbędne aminokwasy, jaki potrzebuje organizm. Jeżeli Twoja dieta nie dostarczy wszystkich endogennych aminokwasów, organizm uzyska je, rozkładając własne białka, co może stanowić zagrożenie dla sprawności i siły mięśni.
Niskotłuszczowa dieta to znakomity sposób na kontrolowanie poziomu tłuszczu w organizmie. Skoncentruj się na pozyskiwaniu tłuszczy dobrej, jakości z takich pokarmów jak: nasiona, orzechy, awokado, ryby oraz oleje roślinne (oliwa z oliwek, olej rzepakowy niskoerukowy, olej z pestek winogron). Ważną rolę w diecie sportowca odgrywają kwasy omega -3, które zmniejszają stany zapalne w organizmie i sprzyjają regeneracji mięśni. Dobrym ich źródłem są: siemię lniane, orzechy włoskie, kiełki soi, tłuste ryby tj.: łosoś, tuńczyk, pstrąg i makrela. Ogranicz produkty tłuste takie jak: żółte sery, sery topione, parówki, chipsy czy słodycze.
Jednym z najpowszechniejszych problemów osób aktywnych fizycznie wpływających na negatywne wyniki sportowe to odwodnienie. Utrata jedynie dwóch procent wody z wagi ciała obniża tętno krwi i zmniejsza zdolność organizmu do aktywności umysłowej i fizycznej. Należy, więc spożywać odpowiednie ilości płynów zarówno w przed, w trakcie jak i po wysiłku fizycznym, nawet, jeżeli nie odczuwamy pragnienia. Najlepsza będzie woda niegazowana, lekko schłodzona, oraz napoje izotoniczne.
Regularnie spożywaj posiłki dostosowując je do planu treningowego. Zalecane jest spożywanie 5 posiłków dziennie. Przed planowanym treningiem zjedz lekkostrawną węglowodanową przekąskę, która zwiększy poziom glikogenu mięśniowego potrzebnego do pracy mięśni. Może to być batonik energetyczny dla sportowców bogatych dodatkowo w magnez, mangan czy witaminy z grupy B- wszystko, co niezbędne do prawidłowej pracy mięśni.
Preferowanymi sposobem przyrządzania posiłków będą: gotowanie, pieczenie oraz duszenie. Do każdego posiłku dodawaj dużą ilość warzyw. Dwa razy dziennie spożywaj owoce.
Pamiętaj! Zdrowa, zróżnicowana, dobrze zbilansowana dieta to KLUCZ do sukcesu!
Przedstawione wyżej informacje mają charakter ogólny. W celu ustalenia dokładnego indywidualnego zapotrzebowania na energię, białka, tłuszcze i węglowodany oraz składniki mineralne proponuję udać się na konsultację do dietetyka sportowego.
Pozdrawiam;)
Witam!
Odpowiedni plan żywienia + aktywność fizyczna, to najlepsze połączenie w celu zachowania dobrej kondycji fizycznej i zdrowotnej.
Zachęcam zwiększyć aktywność fizyczną (zumba, fitness, bieganie, pływanie, jazda rowerem) kilka razy w tygodniu. Na mięśnie brzucha polecam wykonywać 6A Weidera.
Wskazówki żywieniowe znajdują się na mojej stronie www.diet-coaching.xaa.pl zapraszam do jej odwiedzenia oraz zadawania pytań.
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- W jaki sposób zdrowo przytyć po szybkim odchudzaniu? – odpowiada Mgr Joanna Szmitka-Ĺuszczyk
- Jak spalić tkankę tłuszczową, żeby było widać mięśnie? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Dieta na redukcję tkanki tłuszczowej na brzuchu – odpowiada Roma Wojtewicz
- Dieta ograniczająca przyrost tkanki tłuszczowej – odpowiada Renata GrzechociĹska
- Odżywianie przy redukcji tkanki tłuszczowej i budowanie masy mięśniowej – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak się odżywiać w ciągu dnia, aby zrzucić tkankę tłuszczową? – odpowiada Mgr Daria Ratajczak
- W jaki sposób zgubić tkankę tłuszczową z brzucha? – odpowiada Mgr Anna Czyż
- Treningi na siłowni na rzeźbę a odżywianie i suplementacja – odpowiada Roma Wojtewicz
- Czy można spalić tkankę tłuszczową zachowując mięśniową? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Odżywianie przy redukcji tkanki tłuszczowej – odpowiada Dr inż. Katarzyna Kowalcze