Jaką zastosować dietę, aby "wrócić do normy" po zaburzeniach odżywiania?

Witam. Mam 18 lat. Około 2 lat temu zaczęłam się odchudzać. Osiągnęłam wagę 52 kg przy wzroście 158 cm. Niestety, zaczęłam przykładać zbyt dużą wagę do diety i utrzymania wymarzonej wagi. Skończyło się to zaburzeniami odżywiania (kompulsywne objadanie się, stosowanie środków przeczyszczających, naprzemienne objadanie się i głodzenie). Domyślam się, że mój organizm "wariuje". Obecnie korzystam z pomocy psychologa, chciałabym jednak zapytać jaki powinnam zastosować plan jedzenia, aby dostarczyć sobie wszystkich potrzebnych składników odżywczych oraz zrzucić zbędne kilogramy, które przybyły mi na skutek wyżej opisanych zachowań (moja waga waha się teraz około 58-62 kg). Bardzo proszę o pomoc. Chcę po prostu "wrócić do normy". Pozdrawiam serdecznie.
18 LAT ponad rok temu

Dieta 1000 kalorii

Witam!

Zaburzenia odżywiania są coraz częstszym zjawiskiem wśród młodych kobiet. Bardzo dobrze, że zaczęłaś korzystać z rad psychologa, ponieważ mało kto potrafi radzić sobie z takimi problemami.

Twoje BMI wskazuje na prawidłową masę ciała, dlatego nie powinnaś się martwić swoją wagą. Rozumiem jednak, że chcesz zacząć prawidłowo się odżywiać. Przede wszystkim zapomnij o tabletkach odchudzających i restrykcyjnych dietach. Zdrowa dieta jest racjonalna, urozmaicona i dostarcza wszystkich niezbędnych składników pokarmowych.

Poniżej podam Ci najważniejsze zasady zdrowego odżywiania:

Posiłki spożywaj często, co 3-4 godziny. Muszą być one lekkie i małe objętościowo. Powinnaś spożywać 4-5 posiłków w ciągu dnia. Między posiłkami nie podjadaj. Posiłki jedz powoli, aby organizm mógł się nasycić. Zwróć uwagę na nieprzejadanie się. Pamiętaj o śniadaniu, które przyspiesza tempo metabolizmu na cały dzień, poprawa koncentrację i pamięć.

Zwróć uwagę na to, aby w każdym posiłku znajdował się produkt węglowodanowy złożony. Będą to produkty pełnoziarniste: kasze, pieczywo pełnoziarniste, ciemny ryż, makaron pełnoziarnisty lub warzywa strączkowe. Ważne jest także dostarczanie 5 porcji warzyw w ciągu dnia - jedz warzywa do każdego posiłku! Spożywaj ryby przynajmniej 2 razy w tygodniu. Codziennie jedz chude produkty mleczne: mleko 1,5%, chude lub półtłuste sery twarogowe, od czasu do czasu ser żółty (tłusty), maślanki, kefiry i jogurty naturalne.

Produkty nie powinny być smażone, ale gotowane na parze, pieczone lub duszone. Najlepiej, aby posiłki były urozmaicone, dzięki temu nie znudzą się, a organizm będzie otrzymywał wszystkie niezbędne składniki.

Unikaj takich produktów jak: fast foody, słone przekąski, chipsy, słodycze, słodkie bułki, ciasta, ciasteczka oraz gotowe dania. Można je zastąpić: galaretką z owocami, kisielem, batonem z ziarnami i owocami. Pij przynajmniej 2 l wody niegazowanej i niesmakowej dziennie. Unikaj słodkich i gazowanych napoji.

Podsumowując, Twój codzienny jadłospis powinien zawierać:
    - 5 porcji produktów zbożowych ,
    - 4 porcje warzyw,
    - 3 porcje owoców,
    - 2 porcje produktów mlecznych,
    - 2 porcje tłuszczu (2 łyżeczki oleju),
    - 1 porcja mięsa lub jego zamienników (ryby, warzywa strączkowe).

Pamiętaj również, że do utrzymania prawidłowej masy ciała i zdrowia niezbędny jest sport. Ćwicz 30 minut każdego dnia. Możesz zacząć o zwykłego spaceru, a z czasem zwiększać wysiłek swojego organizmu. Ćwicz w domu i na powietrzu. Przykładowe zestawy ćwiczeń znajdziesz na stronie www.abccwiczenia.pl.

Pamiętaj, że jedzenie nie jest najważniejszym elementem Twojego życia i nie powinnaś przesadnie myśleć o swojej sylwetce. Zaakceptuj siebie taką, jaką jesteś!

Powodzenia!

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty