Serdecznie Pani współczuję. Niedobory witamin będzie można wyrównać przy odpowiedniej diecie i stylu życia. Suplementy wit D sa moim zdaniem mocno przereklamowane, dużo łatwiej i bez strachu o jelita będzie korzystać ze słońca, nawet teraz, zimą, wychodzić na spacer mozliwie najczęściej. Witaminę B12 znajdzie Pani w ... ziemi :-) warzywa z odrobiną ziemi, w której rosły, lekko opłukane zioła wyhodowane samodzielnie w doniczce - to będzie najmniej dla jelit inwazyjne źródło. Jeśli chodzi o Pani lęk przed szkodzącymi Pani potrawami, to o ile lęk i jego natężenie sa z pewnoscią dla Pani szkodliwe i niepotrzebne, o tyle spokojna decyzja o tym, aby nie jeść tego, co szkodzi jest już jak najbardziej na miejscu. Pozostaje zatem dobranie produktów, z których będzie Pani mogła komponować smaczne, pożywne i bezpieczne dla siebie posiłki. To jest jak najbardziej temat dla zaangażowanego dietetyka, który spojrzy na Pani problem całościowo, na podstawie krótkiego wpisu nie jestem w stanie okreslić jakie produkty będą dla Pani wskazane w tej chwili, do tego potrzeba wywiadu. Wierzę, że w miarę poprawy stanu odżywienia a przede wszyskim stanu jelit, które są obecnie do leczenia, będzie Pani mogła zacząć stopniowo rozszerzać dietę, chociaż prawdopodobnie pozostaną też takie produkty, których nie będzie Pani jadać już nigdy. Proszę sobie pomyśleć o tym, że to przecież nic dziwnego, ani nic strasznego. Większość ludzi ma rzeczy, których nie jada, o nie może lub po prostu nie chce. Jestem przekonana, że dobrze dobrana dieta, porada psychoterapeuty, a także wypracowanie wewnętrznego spokoju, w ciągu kilku miesięcy pozwolą Pani poczuć się znacznie lepiej.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Lęk przed powikłaniami po wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego – odpowiada Mgr Kamila Lemańska
- Silny strach przed pająkami – odpowiada Mgr Anna Suligowska
- Co może być przyczyną burczenia w brzuchu przed i po jedzeniu? – odpowiada Mgr Martyna GorczyĹska
- Czy w chorobie jelit można spożywać mleko sojowe? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Strach przed depresją – odpowiada Mgr Patrycja Stajer
- Hashimoto a problemy z jelitami i anemia – odpowiada Dr n. med. Marek Derkacz
- Czy mam dalej zażywać Concor? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Ograniczenia w jedzeniu przy zespole jelita drażliwego – odpowiada Prof. dr hab. Jarosław Leszczyszyn
- Co może znaczyć paniczny strach bez jakiegoś określonego powodu? – odpowiada Mgr Hanna Markiewicz
- Czy mam zapalenie jelita? – odpowiada Paweł Żmuda-Trzebiatowski
artykuły
Niedobór witaminy D i B12 może przypominać objawy depresji
Farmaceuci biją na alarm: chroniczny niedobór wita
Jak wzmacniać odporność poprzez dietę? Rozmowa z dietetykiem Anną Kuczkin
Co jeść, żeby nie chorować? Jak komponować posiłki
Jak kondycja jelit wpływa na naszą psychikę? (WIDEO)
-Jest z nami psychodietetyk Pani Elżbieta Lange,