Dzień dobry :)
W takiej sytuacji należy się dokładnie przyjrzeć Pani diecie, która może dostarczać za mało błonnika. Składnik ten jest zawarty m.in. w produktach tj. warzywa, owoce, pełnoziarniste produkty zbożowe (np. chleb razowy, otręby, płatki owsiane, ryż brązowy) czy bakalie i jest odpowiedzialny za prawidłową perystaltykę jelit oraz ich oczyszczanie z resztek pokarmowych.
Polecam wizytę u dietetyka, który ustali odpowiedni plan żywieniowy.
Pozdrawiam,
Beata Bondyra
DIETOLOGIKA
Witam Panią,
przyczyna może leżeć po stronie diety lub gastrycznej. Najlepiej udać się do dietetyka i gastrologa. W diecie nie może zabraknąć błonnika, który poprawia perystaltykę jelit. Proszę sięgać po pełnoziarniste pieczywo, płatki owsiane górskie, kasze, razowe makarony, warzywa i owoce (z nimi ostrożnie ponieważ posiadają sporo cukrów prostych). Produkty te zawierają witaminy z grupy B niezbędne do wytwarzania enzymów trawiennych oraz błonnik regulujący trawienie. Warto również wprowadzić do diety mleczne napoje fermentowane, jogurt naturalny, kefir, maślanka, a także napoje z bakteriami probiotycznymi. Zawarte w nich dobre bakterie regulują trawienie, bakterie probiotyczne zaś wspomagają florę bakteryjną jelita grubego.
Sięga Pani także po świeże zioła, natkę, koperek, bazylię, cząber, rozmaryn, tymianek, miętę, majeranek . Zawierają one olejki eteryczne o działaniu rozkurczającym. Rana na czczo przed śniadaniem można wypić szklankę wody z sokiem z cytryny co również przyczyni się do przyspieszenia przemiany materii.
Proszę zadbać o zdrową i odpowiednio zbilansowaną dietę, która dostarczy wszystkich składników odżywczych w odpowiednich proporcjach. Dieta powinna być dobrana indywidualnie i uwzględniać Pani dzienne zapotrzebowanie energetyczne. Jeżeli miałaby Pani problem z ustaleniem prawidłowego jadłospisu zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Problem z wypróżnianiem podczas odchudzania – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Zaparcia po odstawieniu glutenu w diecie – odpowiada Ewa Kozłowska
- Co należy jeść przy zatwardzeniu? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Przyczyna problemów z wypróżnianiem od dwóch tygodni – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Uczucie niepełnego wypróżnienia przy zdrowym odżywianiu – odpowiada Mgr Anna Czyż
- Trudności z wypróżnieniem od tygodnia – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Nieregularne wypróżnianie a zdrowe odżywianie – odpowiada Ewa Kozłowska
- Przewlekłe zaparcia a nadwaga – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Problemy z wypróżnieniem od 5 dni – odpowiada Mgr Joanna Peplińska
- Jak poprawić perystaltykę jelit? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
artykuły
Uważaj na te produkty. Możesz cały dzień spędzić w toalecie
Co wywołuje biegunkę? Niektóre osoby mogą bez prob
Zatyka jelita jak korek. Co 8. Polak ma ten problem
Szacuje się, że zaparcia dotyczą co 8. Polaka, ale
Jak uniknąć kłopotów z przewodem pokarmowym?
Unikanie smażonego Spożywanie tłustego, smażonego