Dzień dobry :)
W takiej sytuacji należy się dokładnie przyjrzeć Pani diecie, która może dostarczać za mało błonnika. Składnik ten jest zawarty m.in. w produktach tj. warzywa, owoce, pełnoziarniste produkty zbożowe (np. chleb razowy, otręby, płatki owsiane, ryż brązowy) czy bakalie i jest odpowiedzialny za prawidłową perystaltykę jelit oraz ich oczyszczanie z resztek pokarmowych.
Polecam wizytę u dietetyka, który ustali odpowiedni plan żywieniowy.
Pozdrawiam,
Beata Bondyra
DIETOLOGIKA
Witam Panią,
przyczyna może leżeć po stronie diety lub gastrycznej. Najlepiej udać się do dietetyka i gastrologa. W diecie nie może zabraknąć błonnika, który poprawia perystaltykę jelit. Proszę sięgać po pełnoziarniste pieczywo, płatki owsiane górskie, kasze, razowe makarony, warzywa i owoce (z nimi ostrożnie ponieważ posiadają sporo cukrów prostych). Produkty te zawierają witaminy z grupy B niezbędne do wytwarzania enzymów trawiennych oraz błonnik regulujący trawienie. Warto również wprowadzić do diety mleczne napoje fermentowane, jogurt naturalny, kefir, maślanka, a także napoje z bakteriami probiotycznymi. Zawarte w nich dobre bakterie regulują trawienie, bakterie probiotyczne zaś wspomagają florę bakteryjną jelita grubego.
Sięga Pani także po świeże zioła, natkę, koperek, bazylię, cząber, rozmaryn, tymianek, miętę, majeranek . Zawierają one olejki eteryczne o działaniu rozkurczającym. Rana na czczo przed śniadaniem można wypić szklankę wody z sokiem z cytryny co również przyczyni się do przyspieszenia przemiany materii.
Proszę zadbać o zdrową i odpowiednio zbilansowaną dietę, która dostarczy wszystkich składników odżywczych w odpowiednich proporcjach. Dieta powinna być dobrana indywidualnie i uwzględniać Pani dzienne zapotrzebowanie energetyczne. Jeżeli miałaby Pani problem z ustaleniem prawidłowego jadłospisu zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Problem z wypróżnianiem podczas odchudzania – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Zaparcia po odstawieniu glutenu w diecie – odpowiada Ewa Kozłowska
- Co należy jeść przy zatwardzeniu? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Przyczyna problemów z wypróżnianiem od dwóch tygodni – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Uczucie niepełnego wypróżnienia przy zdrowym odżywianiu – odpowiada Mgr Anna Czyż
- Trudności z wypróżnieniem od tygodnia – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Nieregularne wypróżnianie a zdrowe odżywianie – odpowiada Ewa Kozłowska
- Przewlekłe zaparcia a nadwaga – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Problemy z wypróżnieniem od 5 dni – odpowiada Mgr Joanna Peplińska
- Jak poprawić perystaltykę jelit? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
artykuły
Zatyka jelita jak korek. Co 8. Polak ma ten problem
Szacuje się, że zaparcia dotyczą co 8. Polaka, ale
Jak uniknąć kłopotów z przewodem pokarmowym?
Unikanie smażonego Spożywanie tłustego, smażonego
Uważaj na te produkty. Możesz cały dzień spędzić w toalecie
Co wywołuje biegunkę? Niektóre osoby mogą bez prob