Dieta śródziemnomorska a serce

Dieta śródziemnomorska dostarcza organizmowi odpowiednią ilość tłuszczu, energii, błonnika oraz wiele witamin i składników mineralnych. Zawiera dużo warzyw, owoce, ryby morskie, a główne źródło tłuszczu w tej diecie stanowi oliwa z oliwek. O jej wpływie na nasze zdrowie opowiada prof. dr hab. Zbigniew Gaciong, internista.

Nie do końca rozumiem Pana pytanie, gdyż określenie dieta niskowęglowdanowa nie ma zbyt wiele wspólnego z kanapką z szynką (jest to produkt bardzo węglowodanowy). Jeżeli poszukuje Pan stosunkowo łatwych do zjedzenia posiłków o niskiej zawartości węglowodanów polecam przygotowanie sałatek na bazie warzyw i pieczonego mięsa lub mleczne napoje fermentowane (np. kefir, jogurt naturalny).

Specjalistka żywienia człowieka. Udziela porad dietetycznych.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty