Podjadanie między posiłkami a odchudzanie

Cześć, mam na imię Kamil i skończyłem 14 lat. Mierzę 165 cm i ważę ok. 65 kg. Chciałbym trochę schudnąć, ale nie mogę odchudzać się na własną rękę. Podczas wakacji staram się być nieco aktywniejszy, ale głównym problemem jest częste podjadanie między posiłkami - są to nie najzdrowsze produkty niestety. Największy problem jest w roku szkolnym - wtedy bardzo rzadko jestem aktywny i dosyć dużo jem. Jedynym plusem jest to, że gdy mam do wyboru sok, a wodę piję wodę. Proszę o jakąś poradę Kamil.
MĘŻCZYZNA ponad rok temu
Roma Wojtewicz Dietetyka, Poznań
71 poziom zaufania

Witam
Podjadanie jest bardzo częstym problemem, który zwiększa ryzyko nadmiernej masy ciała. Istnieje jednak sposób aby zminimalizować je, bądź też zmniejszyć stopień zagrożenia przybieraniem na wadze.
Przede wszystkim proponuje wprowadzić system 5 posiłków dziennie, realizowanych w regularnych odstępach czasowych i bogatych w błonnik (pełnoziarniste produkty zbożowe, świeże owoce i warzywa) . W ten sposób zapewnione zostanie uczucie sytości pomiędzy poszczególnymi posiłkami.
Jeśli jednak pojawi się ochota na przekąskę, zamiast słodyczy, żywności typu fast food, chipsów, paluszków itp. można sięgnąć po świeże owoce i warzywa, migdały, orzechy, pestki dyni, nasiona słonecznika, ewentualnie pieczywo Wasa lub chlebek ryżowy.
Doskonałą przekąską są też koktajle owocowe na bazie mleka - np mleko z bananem i malinami. Są bardzo smaczne, zdrowe i dają uczucie sytości.
W okresie szkolnym warto zmobilizować się do częstszej aktywności fizycznej - może to być na przykład 30min. dziennie w postaci ćwiczeń realizowanych w domu.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Nawyk podjadania i nieregularnych posiłków a odchudzanie

Witam, mam 19 lat, 180cm wzrostu i ok. 85kg! Od kiedy pamiętam, podjadałam słodycze, a moje posiłki nie były regularne. Wiele razy próbowałam się z tym uporać. Chodziłam do dietetyczek, czasem próbowałam schudnąć na własną rękę (zawsze było to rozsądnie - żadne głodówki, po prostu zdrowe żywienie i ruch), ale nawet jak chudłam to po jakimś czasie znowu do tego wracałam. A teraz już nawet nie mam siły, żeby zaczynać wszystko od nowa, bo wiem, że to pójdzie na marne. Proszę o pomoc.
KOBIETA, 18 LAT ponad rok temu

Witam!
Zachęcam do wypisania sobie celów, dla których Pani chce schudnąć. Proszę pamiętać o tych celach w chwili zwątpienia. Taki rachunek sumienia powinien działać motywująco. Proszę stopniowo zmieniać nawyki żywieniowe. Postawienie sobie celu i dążenie do niego, dużo daje.

Po wskazówki i przepisy dietetyczne zapraszam również na http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Podjadanie a odchudzanie

Witam. Mam18 lat, wzrost 154cm oraz ważę 65 kg. Chcę schudnąć lecz nie mogę wytrzymać bez pojadania. Ciągle coś jem, nie wazne czy jestem głodny czy nie, to jest silniejsze ode mnie. Uwielbiam słodycze o nie przepadam za sportem oraz mam słabą wole. A zawsze realizuje postawione sobie cele .
KOBIETA, 19 LAT ponad rok temu

Witam!
Dokładne, indywidualne zalecenia żywieniowe mogą być podane po zebraniu wywiadu żywieniowo-chorobowego. Wstępnie zachęcam do przestrzegania zasad racjonalnego żywienia, które podam poniżej. 1. Codzienna aktywność fizyczna i odpowiednia dieta pomaga w zachowaniu pełni zdrowia i kondycji.

2. Podstawą prawidłowej diety jest różnorodność spożywanych produktów. Jedz 4 – 5 posiłków dziennie w odstępach nie dłuższych niż 4 godziny. Dzień zaczynaj od śniadania.

3. Pełnoziarniste produkty zbożowe (np. chleb razowy, chleb pełnoziarnisty, grube kasze, ryż brązowy) powinny być dla ciebie głównym źródłem energii.

4. Pamiętaj o codziennym spożywaniu warzyw i owoców. Zalecana jest przewaga warzyw nad owocami.

5. Każdego dnia co najmniej dwa razy spożywaj mleko i jego przetwory: jogurty, kefiry, sery.

6. Spożywaj mniej tłuszczów zwierzęcych (smalec, tłuste mięsa), a więcej tłuszczów roślinnych (olej rzepakowy, oliwa z oliwek).

7. Źródłem białka w twojej diecie powinny być: mięso drobiowe, ryby oraz nasiona roślin strączkowych np. soja, groch, fasola. Ograniczaj spożycie tłustego mięsa czerwonego.

8. W codziennej diecie ograniczaj spożycie soli i słodyczy (źródła „pustych” kalorii).

9. Pij wystarczającą ilość płynów – minimum 2 litry dziennie.

10. Unikaj alkoholu. Zapraszam również na www.diet-coaching.xaa.pl
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska

0

Witam, racjonalność diety polega na tym , że nie zmaga sie Pan ze swoim instyktem ale moduluje go, poprzez racjonalnie skonstruowaną dietę, nie ma Pan potrzeby podjadania. Tak buduje sie diety w oparciu o indywidualne funkcje organizmu, żeby to wyznaczyc nie wystarczy wywiad żywieniowo/lekarski ale szeroki panel badan krwi, który jednoznacznie okresla Pana braki i pozwala zbudować dietę gwaramtującą sukces.
pozdrawiam

0

Receptą na podjadanie będą regularne posiłki, najlepiej co 3 - 4 godziny. Dzięki stałym porom posiłków, nie będziesz miał ochoty na dodatkowe "co nie co". Najlepiej codziennie zjadać 5 posiłków: 3 większe najlepiej z dużą ilością warzyw oraz "białkiem",np. rybą, chudym nabiałem, jajkiem czy mięsem. Dwa pozostałe powinny być lekkimi przekąskami w postaci owoców, pestek i orzechów czy soków warzywnych.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty