Poradnictwo odżywania w celu utraty wagi

witam, mam 160cm i wazeok56kg czy pzy takim odzywianiu moge chudnac ok 1,5 kgtygodniowo: śniad. omlet z 3 jajek z papryką i plasterm wedliny na pateni teflonowej pomidor/2śn. 180g.jog.natural wkrojonymi owocami (truskawki,maliny, borówki)/obiad:duszone mieso z warzywami/przekaska:jabłko/kolacja:wędzony dorsz z sałatką z sałaty i pomidora z odrobiną oliwy. Ile schudne przy takiej diecie bieganie 1h dziennie 5xtyg 5xewa chodakowska 45min. Prozę o odpowiedz kinga
KOBIETA, 21 LAT ponad rok temu

Dzień dobry :)

"Zdrowe" odchudzanie oznacza utratę masy ciała rzędu 0,5-1 kg tygodniowo. Szybszy ubytek może się skończyć osłabieniem organizmu w wyniku niedoborów pokarmowych oraz efektem odwrotnym do zamierzonego, czyli efektem jo-jo.

Czy rozpisana przez Panią dieta jest ułożona samodzielnie czy ktoś ją Pani zalecił? Nie można określić ile kilogramów schudnie Pani na takiej diecie, ponieważ w dużej mierze jest to kwestią indywidualną. Według mnie dieta jest źle zbilansowana, zawiera znaczne ilości produktów białkowych (jaja, wędlina, mięso), zaś mało takich, które będą źródłem węglowodanów złożonych (np. kasze gruboziarniste, pieczywo pełnoziarniste, ryż brązowy itp.). Poza tym dużo Pani ćwiczy, więc tym bardziej taka dieta nie będzie odpowiadała zapotrzebowaniu organizmu. Będzie to skutkować brakiem efektów w odchudzaniu.

Proszę skonsultować się z dietetykiem, który pomoże Pani w dopasowaniu odpowiedniego planu żywieniowego.

Zapraszam do kontaktu :)

Pozdrawiam,
Beata Bondyra
DIETOLOGIKA

0

Witam serdecznie,

Bezpieczne i zdrowe odchudzanie to około 1kg tygodniowo. Trudno powiedzieć ile Pani schudnie przy opisanym odżywianiu ponieważ jest to kwestia bardzo indywidualna. Do tego nie podaje Pani konkretnych porcji opisanych posiłków. Widzę tez błędy żywieniowe np. jedzenie owoców na podwieczorek i brak węglowodanów złożonych do obiadu np. kaszy, ryżu naturalnego czy razowego makaronu. Na ten temat poczyta Pani w moim artykule: http://dietetycy.org.pl/weglowodany-ich-zrodla-diecie/
Owoce zaś mają spore ilości cukrów prostych, które niestety pod koniec dnia, kiedy nasza zdolność insulinowa spada, nie będą odpowiednio trawione a nieprzetrawione cukry odkładaj się w postaci tkanki tłuszczowej. Dodatkowo zaczną fermentować w jelitach co może przyczynić sie do dolegliwości żołądkowo- jelitowych.

Jeżeli byłaby Pani zainteresowana to układam indywidualne jadłospisy. Jest to możliwe po osobistej konsultacji - pacjentów przyjmuję w Warszawie lub jeżeli nie ma Pani możliwości dojazdu to przez internet.
Proszę się zastanowić czy nie warto zająć się problemem profesjonalnie.

Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty