Poradnictwo żywieniowe dla osoby prowadzącej intensywny tryb życia

DZIEŃ DOBRY,PROSZĘ O ORIENTACYJNĄ INFORMACJĘ ILE POWINNO POCHODZIĆ KALORII Z BIAŁEK, TŁUSZCZY, WĘGLOWODANÓW DLA OSOBY, KTÓRA PROWADZI INTENSYWNY TRYB, KTÓRY MA NA CELU REDUKCJE. CHODZI MI MNIEJ WIĘCEJ O ROZKŁAD. ROZUMIEM, ŻE LEPIEJ BY BYLO UDAĆ SIĘ DO SPECJALISTY, ALE ZALEŻY MI NA ORIENTACYJNYCH WARTOŚCIACH. PROSZĘ O RADY
KOBIETA, 24 LAT ponad rok temu

Witaj. Jako specjalista ds. żywienia powiem tak. Proporcje B W i T są dla większości z nas ogólnie takie (odpowiednio): 15%, 55% i 30%. W redukcji tkanki tłuszczowej powinny być podobne. Nie ma potrzeby, by obciążać organizm dodatkową ilością białka, jak sugerują to diety wysokobiałkowe. Tłuszczu również nie powinno się zmniejszać, chyba, że mówimy o niezdrowych tłuszczach, to wtedy owszem. Tak więc ww. proporcje są jak najbardziej odpowiednie zarówno przy redukcji masy ciała, jak i w innych sytuacjach. Oczywiście pomijam pewne jednostki chorobowe czy stany, przy których wskazane jest czasowe zwiększenie ilości białek w diecie czy obniżenie tłuszczów.

0

Witam,
oczywiście najlepszym rozwiązaniem, byłaby wizyta u dobrego dietetyka aby określił Pani BMR, gdyż na tej podstawie określa się poziom zapotrzebowania na kaloryczność. Biorąc jednak pod uwagę Pani wiek i tryb życia, teoretycznie można założyć, że powinien to być poziom pomiędzy 2400 a 2900 ckal, oczywiście właściwie przygotowanych i skomponowanych posiłków.
Beyer-Wygońska Sylwia

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty