W czasach Hipokratesa nie istniały leki chemiczne. Poza zabiegami jedynym dostępnym leczeniem było stosowanie diety, wyciągów lub proszków z naturalnych produktów. W dzisiejszych czasach także właściwa dieta chroni człowieka przed wieloma chorobami. Znane są także produkty prowadzące do wystąpienia chorób, takich jak celiakia (gluten), alergie pokarmowe, lub takie, które człowiek łatwo przedawkowuje doprowadzając do wystąpienia np. otyłości lub cukrzycy typu 2 (cukier, mąka, tłuszcze).
Dzień dobry!
Dobre odżywianie się ma bardzo duży wpływ na ogólną kondycję człowieka. Właściwa dieta pozwala zapobiegać chorobom (m.in. chorobom związanym z nadwagą i otyłością oraz niedowagą, niedożywieniem - ale nie tylko), a także jest niezbędnym elementem leczenia niektórych z nich. Więcej informacji na ten temat znajdzie Pani w publikacjach z dziedziny dietetyki.
Pozdrawiam!
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dieta podczas chemioterapii – odpowiada Lek. Marta Gryszkiewicz
- Walka z otyłością - sposoby – odpowiada mgr Anna Sajdakowska (Kacperska)
- Duży brzuch u mężczyzny: co zrobić, by się go pozbyć? – odpowiada mgr Anna Sajdakowska (Kacperska)
- Schudnięcie 10 kg w wieku 14 lat a przemęczenie i dojrzewanie – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
- Dieta na cellulit – odpowiada mgr Anna Sajdakowska (Kacperska)
- Jak leczyć wypadanie włosów przy celiakii? – odpowiada Natalia Ulewicz
- Czy niedobór żelaza ma związek tyciem? – odpowiada Mgr Irena Mielnik - Madej
- Płaski brzuch - czy to jest możliwe? – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna
- Jestem na diecie i ćwiczę. Dlaczego nie chudnę? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Co mogą oznaczać takie uciążliwe objawy u 18-latka? – odpowiada Dr n. med. Maria Magdalena Wysocka-Bąkowska
artykuły
Celiakia - objawy, przyczyny, leczenie, nietolerancja glutenu
Celiakia jest chorobą autoimmunologiczną, wywoływa
Celiakia a ciąża. Jak choroba trzewna wpływa na przebieg ciąży?
Celiakia w ciąży może wywołać różne konsekwencje z
Gluten - jakie choroby powoduje, w czym jest, a co go nie zawiera?
Gluten to wspólna nazwa białek występujących w zbo