Próby odchudzania u 18-latki

Jestem osiemnastolatką i mam 164 cm wzrostu i ważę 72 kg! próbuję schudnąć od listopada ale większość starań kończy się spadkiem wagi i następnie powrotem do wagi wyjściowej a czasami nawet do większej :( Nie mam problemów zdrowotnych tylko to że tyle ważę..... Mieszkam z rodzicami więc nie mogę pójść na jakąś bardzo ,,ekstremalną'' dietę.... Proszę o pomoc......
KOBIETA, 18 LAT ponad rok temu

Zanim zaczniesz odchudzanie

Nadejście wiosny i zbliżające się lato stają się motywacją wielu osób do zrzucania nadprogramowych kilogramów. Baszar El-Helou z Pracowni dietetycznej WANILIA, opowiada o tym, jakie kroki należy podjąć, by odchudzanie nie wyrządziło naszemu organizmowi negatywnych symptomów.

mgr Anna Kołdon Dietetyka, Zabrze
60 poziom zaufania

Witam serdecznie,

Po pierwsze, należy zwiększyć ilość spalanych kalorii, dzięki wzmożonej aktywności fizycznej. W Pani wieku wskazane byłoby włączyć codzienną 60 minutową aktywność fizyczną co na pewno pomogłoby przyspieszyć spadek masy ciała.

Proszę zadbać również o regularność posiłków. Systematyczne spożycie posiłków sprawia, że organizm przyzwyczaja się do stałych dostaw energii i zamiast ją gromadzić - wykorzystuje ją. Pierwszy posiłek należy spożywać do godziny po przebudzeniu, a ostatni posiłek 2-3h przed snem.

W trakcie odchudzania powinna Pani spożywać co najmniej 1,5-2l wody dziennie. Niedostateczna podaż płynów spowalnia nasz metabolizm.

Powinna Pani przede wszystkim zrezygnować z żywności przetworzonej, kolorowych napoi gazowanych, słodyczy, produktów typu fast food oraz posiłków typu instant (dania z torebki).

Błonnik odgrywa ważną rolę w odchudzaniu, dlatego warto zwiększyć jego ilość w diecie. Dzienne zapotrzebowanie na ten składnik wynosi ok. 25- 30 g. Produkty bogate w błonnik: warzywa, owoce świeże i suszone, produkty pełnoziarniste ( np. kasza gryczana, jaglana, płatki owsiane, ryż brązowy, pełnoziarniste pieczywo).

Polecane metody obróbki termicznej: gotowanie, gotowanie na parze, duszenie bez dodatku tłuszczu, pieczenie w folii lub rękawie oraz grillowanie. Proszę unikać natomiast smażenia.

Aby po skończeniu odchudzania nie pojawił się efekt jo-jo, czyli powrót do poprzedniej masy ciała należy przejść etap stabilizacji wagi. Im wolniej następuje zwiększanie ilości kalorii w diecie tym lepiej. Zazwyczaj zaleca się zwiększanie kaloryczności o 100 - 150 kcal tygodniowo.

Zalecałabym jednak wizytę u dietetyka, który pomoże Pani skomponować odpowiednią dietę oraz wskaże dotychczas popełniane błędy w komponowaniu jadłospisu.

W razie pytań proszę o kontakt.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty