Zanim zaczniesz odchudzanie
Nadejście wiosny i zbliżające się lato stają się motywacją wielu osób do zrzucania nadprogramowych kilogramów. Baszar El-Helou z Pracowni dietetycznej WANILIA, opowiada o tym, jakie kroki należy podjąć, by odchudzanie nie wyrządziło naszemu organizmowi negatywnych symptomów.
Witam serdecznie,
Po pierwsze, należy zwiększyć ilość spalanych kalorii, dzięki wzmożonej aktywności fizycznej. W Pani wieku wskazane byłoby włączyć codzienną 60 minutową aktywność fizyczną co na pewno pomogłoby przyspieszyć spadek masy ciała.
Proszę zadbać również o regularność posiłków. Systematyczne spożycie posiłków sprawia, że organizm przyzwyczaja się do stałych dostaw energii i zamiast ją gromadzić - wykorzystuje ją. Pierwszy posiłek należy spożywać do godziny po przebudzeniu, a ostatni posiłek 2-3h przed snem.
W trakcie odchudzania powinna Pani spożywać co najmniej 1,5-2l wody dziennie. Niedostateczna podaż płynów spowalnia nasz metabolizm.
Powinna Pani przede wszystkim zrezygnować z żywności przetworzonej, kolorowych napoi gazowanych, słodyczy, produktów typu fast food oraz posiłków typu instant (dania z torebki).
Błonnik odgrywa ważną rolę w odchudzaniu, dlatego warto zwiększyć jego ilość w diecie. Dzienne zapotrzebowanie na ten składnik wynosi ok. 25- 30 g. Produkty bogate w błonnik: warzywa, owoce świeże i suszone, produkty pełnoziarniste ( np. kasza gryczana, jaglana, płatki owsiane, ryż brązowy, pełnoziarniste pieczywo).
Polecane metody obróbki termicznej: gotowanie, gotowanie na parze, duszenie bez dodatku tłuszczu, pieczenie w folii lub rękawie oraz grillowanie. Proszę unikać natomiast smażenia.
Aby po skończeniu odchudzania nie pojawił się efekt jo-jo, czyli powrót do poprzedniej masy ciała należy przejść etap stabilizacji wagi. Im wolniej następuje zwiększanie ilości kalorii w diecie tym lepiej. Zazwyczaj zaleca się zwiększanie kaloryczności o 100 - 150 kcal tygodniowo.
Zalecałabym jednak wizytę u dietetyka, który pomoże Pani skomponować odpowiednią dietę oraz wskaże dotychczas popełniane błędy w komponowaniu jadłospisu.
W razie pytań proszę o kontakt.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Odchudzanie przy aktywności ruchowej – odpowiada Mgr Daria Jaroszewska
- Jak wrócić do zdrowego odżywiania bez efektu jojo po diecie 700 kcal? – odpowiada Roma Wojtewicz
- Jak zmotywować się do odchudzania? – odpowiada Natalia Ulewicz
- Czy dieta dobrych kalorii jest zdrowa przy redukcji? – odpowiada Mgr Klaudia Rączkowska
- Produkty żywnościowe zapewniające uczucie sytości – odpowiada Mgr Natalia Mogiłko
- Zdrowe odchudzanie 14-latki – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Typ gruszki a problemy z odchudzaniem – odpowiada Roma Wojtewicz
- ApetiBlock na odchudzanie – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Zdrowa dieta i odchudzanie dla 13-latki – odpowiada Roma Wojtewicz
- Chcę schudnąć 8-10 kg w 3-4 miesiące - czy jest to możliwe? – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna
artykuły
Antykoncepcja a tycie - jak to naprawdę jest?
Tabletki antykoncepcyjne chronią przed niechcianą
Mniej smalcu, więcej oliwy z oliwek. Jak zmieniło się nasze podejście do przyjemności z jedzenia?
Częściej sięgamy dziś po pieczywo pełnoziarnis
Urodziłaś dziecko? Nie zapominaj o zdrowym jedzeniu!
W czasie ciąży większość kobiet bardzo dba o zdrow