Witam
Trudno określić dokładne dzienne zapotrzebowanie energetyczne w tym przypadku, bez informacji o płci, jednak szacunkowo wynosi ono ok. 2000kcal.Zalecałabym więc dietę ok 1800kcal. Dzienny jadłospis powinien składać się z 5 posiłków spożywanych w odstępach czasowych ok. 4h. Ostatni posiłek najlepiej zjeść ok 3h przed snem. Każdy posiłek powinien składać się z węglowodanów złożonych (pełnoziarniste produkty zbożowe, warzywa), białka (szczególnie białko zwierzęce z chudych gatunków zwierząt, produktów mlecznych o niskiej zawartości tłuszczu) i tłuszczów roślinnych (oliwa z oliwek, oleje dodawane na surowo np. do sałatek w ilości 1-2 łyżek/ dzień, orzechy, pestki dyni, nasiona słonecznika). Warto zwiększyć spożycie warzyw i owoców, a wyeliminować wszelkiego rodzaju słodycze, kaloryczne przekąski, żywność przetworzoną, tłuste potrawy itp. Dobrze byłoby realizować dodatkowo wybrany rodzaj aktywności fizycznej - bieganie, dowolny sport, gimnastyka itp. ok 2razy w tygodniu po 30 min. Zastosowanie się do zaleceń pomoże osiągnąć cel w sposób stopniowy i trwały.
pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Szkoła a zaplanowanie posiłków – odpowiada Mgr Małgorzata Mańko
- Godziny spożywania posiłków i wieczorny trening a odchudzanie – odpowiada Anna Porada
- Posiłek przed treningiem siłowym i aerobowym – odpowiada Piotr Pilarski
- Dobowa kaloryczność na wszystkie posiłki – odpowiada mgr Alicja Skubis
- Zapotrzebowanie kaloryczne dla kobiety 29-letniej – odpowiada Mgr inż. Ewa Myszka-Nowakowska
- W jaki sposób można zwiększyć kaloryczność posiłków? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Ser półtłusty w każdym posiłku a dieta 1600 kalorii – odpowiada Mgr Joanna Śledziona
- Rozplanowanie węglowodanów w diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Justyna Siwiela
- Rozłożenie węglowodanów na diecie 1500 kalorii – odpowiada Mgr Joanna Śledziona
- Rozkład kaloryczny posiłków na diecie 1500-1600 kcal – odpowiada Mgr Agnieszka Kaźmierska