Od czego zależy indeks glikemiczny potraw?
Indeks glikemiczny to poziom glukozy, jaki pozostaje we krwi poz spożyciu posiłku. Informacja o IG potraw jest bardzo istotna dla osób odchudzających się oraz cukrzyków.
Witam,
tak rzeczywiście zjadanie w nadmiarze cebuli czy czosnku może powodować dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Są to produkty ciężkostrawne i orgaznizm musi się napracować, żeby je strawić. Ja jednak uważam, że wszystko należy jeść z umiarem. Nie należy jednak rezygnować z tych produktów
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy codzienne spożywanie cebuli szkodzi wątrobie? – odpowiada Mgr Martyna GorczyĹska
- Czy jedzenie czosnku bez rozdrabniania jest zdrowe? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Działanie suszonego czosnku niedźwiedziego – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy istnieją jakieś skutki uboczne nadmiernego jedzenia nabiału? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Spożywanie dużej ilości mięsa a zakwaszenie organizmu – odpowiada mgr Agnieszka Płóciniak
- Nadmierne spożywanie produktów zbożowych – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Czy to prawda, że czosnek obniża ciśnienie i szkodzi na wątrobę? – odpowiada Ewa Kozłowska
- Spożywanie kapusty przy chorej trzustce – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Spożywanie dużej ilości herbaty – odpowiada dr n. med Monika Łukaszewicz
- Czy można utyć od jedzenia śliwek? – odpowiada Mgr inż. Barbara Dąbek
artykuły
Ta żywność zmienia metabolizm i powoduje otyłość (WIDEO)
-Czy będziemy jeść, jeśli się ktoś przestawił ty
Przyczyny niestrawności
Dokucza ci niestrawność? Są na nią proste sposoby.
Nie tylko alkohol jest wrogiem wątroby. Sprawdź, co może jej zaszkodzić
Nie tylko alkohol, tłuste jedzenie i przetworzona