Walka z napadami obżarstwa

Witam, mam 15 lat. Mój problem polega na napadach obżarstwa. Nigdy nie byłam szczupła, już jako dziecko byłam tęższa od innych. Postanowiłam to zmienić i rok temu zaczęłam się odchudzać. Udało mi się schudnąć 15 kilo. Moje BMI jest prawidłowe, ważę 63 kilo przy wzroście 176. Pomimo tego, że nie mam okresu czuję się dobrze, ponieważ moja dieta była dość niezdrowa można nawet powiedzieć, że była ona podobna do głodówki. Niestety od 3 dni jem bardzo dużo. Nawet gdy czuję, że jestem już syta, ciągle coś jem. Oczywiście później mam straszne bóle brzucha i jest mi niedobrze. Ale najgorsze jest to, że po ok. 15 min. po jedzeniu mogę znowu iść coś zjeść, i to wcale nie chodzi o to, że jestem głodna wręcz przeciwnie. Jestem bardzo najedzona, ale wciąż mam na coś ochotę. Nie mogę tego zrozumieć, przez rok jadłam bardzo mało i nie miałam ochoty na więcej, a teraz jak coś zjem to nie mogę się powstrzymać. Bardzo się boję, że przytyję i wiem, że jeśli nic z tym nie zrobię to na pewno to sie stanie. Jak mogę sobie z tym sama poradzić? Kontakt z psychologiem niestety nie jest możliwy. Proszę o dokładną odpowiedź.

KOBIETA, 15 LAT ponad rok temu

Witaj! Napady obżarstwa są wynikiem nieprawidłowego odchudzania - zbyt mała ilość kalorii w diecie. W wyniku czego Twój organizm próbuje poprzez ciągły głód nadrobić niedobór kalorii. Teraz musisz wprowadzić zdrowe odżywianie, gdyż nieśli nie ograniczysz napadów głodu efekt jojo murowany. Przede wszystkim zacznij jeść regularnie posiłki o małych objętościach. Kaloryczność Twojej diety powinna mieścić się w zakresie 1600 - 1800kcal. Przez kolejne 2 tygodnie zastosuj się do następującego schematu. Śniadanie - serek wiejski (150 -200g) z wkrojoną natką pietruszki - 3 gałązki + 1 kromka pieczywa żytniego cienko posmarowanego masłem. 2 śniadanie to jogurt naturalny (150g) z 6 truskawkami lub 1 saszetką płatków Fitella. Obiad to 150g piersi z indyka lub ryba (dorsz, morszczuk) pieczony lub duszona w warzywach, pół saszetki ryżu lub kaszy jęczmiennej oraz surówka bez śmietany i majonezu (200g). Podwieczorek - szklanka galaretki, 2 wafle ryżowe posmarowane cienko dżemem (około 1 łyżeczka na 1 kromkę) lub trójkącikiem sera żółtego lub sałatka owocowa (banan, truskawki). Kolacja - 2 jajka z 2 kromkami pieczywa żytniego lub 2 kromki pieczywa z 2 plasterkami wędliny lub sera zółtego (2 razy w tygodniu) z dodatkiem pomidora, ogórka, sałaty. W ciągu dnia pij zielona herbatę (2 filiżanki dziennie) oraz 350 ml herbaty pu erh na 1 godzinę przed snem. Jeśli będziesz miała ochotę na coś słodkiego to zjedz 2 - 3 suszone morele lub 2 sezamki. Pozdrawiam mgr Aneta Kościołek

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty