Witam, niestety nie podano o jaką dietę chodzi? Cytrusy i kiwi to doskonałe źródła witaminy C i błonnika. Wędzone produkty są przeciwwskazane w niektórych jednostkach chorobowych. Niestety mam za mało danych.
Witam,
A czy Pani pytanie dotyczy konkretnego schorzenia? Wszystko zależy od Pani stanu zdrowia i ewentualnej tolerancji pokarmowej danego produktu. Cytrusy i kiwi są źródłem antyoksydantów, natomiast te pierwsze maja właściwości wzdymające. Natomiast w przypadku produktów wędzonych powinniśmy je ograniczyć np. w refluksie, niewydolności nerek albo przy nadciśnieniu tętniczym. Jeżeli jest Pani zdrowa to nie ma przeciwwskazań - wiadomo natomiast, że we wszystkim należy zachować zdrowy rozsądek.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy można w ciąży jeść wędzone ryby? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy kobieta karmiąca w 7. miesiącu może jeść wędzone ryby? – odpowiada Mgr inż. Ewa Myszka-Nowakowska
- Jedzenie kapusty pekińskiej po usunięciu pęcherzyka – odpowiada Dr Anna Brinken
- Czy w ciąży można jeść wędzony ser? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy można jeść banany przy nietolerancji fruktozy? – odpowiada Paweł Żmuda-Trzebiatowski
- Jakie produkty jeść na kolacje? – odpowiada Mgr Urszula Bieniek
- Czy zupa rybna jest zdrowa? – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Czy w ciąży można jeść wędzonego łososia? – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Jaka ryba na kolację? – odpowiada Mgr Paulina Filipowicz
- Czy zjedzenie tej potrawy mogło zaszkodzić dziecku? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
artykuły
Prawdziwe bomby witaminowe. Superżywność już dawno masz na talerzu
Zdrowe odżywianie nie musi oznaczać mnóstwa wyrzec
Dieta przy nadciśnieniu tętniczym. Co spożywać? Jakich produktów unikać?
Dieta przy nadciśnieniu to najlepsze lekarstwo na
Jedz zamiast mięsa. Dzięki błonnikowi zmniejszysz ryzyko raka jelita grubego
Od dawna przekonuje się nas, że aby utrzymać zdrow