Jak rozpoznać warzywa i owoce dobrej jakości?
Witam, niestety nie podano o jaką dietę chodzi? Cytrusy i kiwi to doskonałe źródła witaminy C i błonnika. Wędzone produkty są przeciwwskazane w niektórych jednostkach chorobowych. Niestety mam za mało danych.
Witam,
A czy Pani pytanie dotyczy konkretnego schorzenia? Wszystko zależy od Pani stanu zdrowia i ewentualnej tolerancji pokarmowej danego produktu. Cytrusy i kiwi są źródłem antyoksydantów, natomiast te pierwsze maja właściwości wzdymające. Natomiast w przypadku produktów wędzonych powinniśmy je ograniczyć np. w refluksie, niewydolności nerek albo przy nadciśnieniu tętniczym. Jeżeli jest Pani zdrowa to nie ma przeciwwskazań - wiadomo natomiast, że we wszystkim należy zachować zdrowy rozsądek.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Ile % witaminy zostaje w naparze po przygotowaniu herbatki? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Czy płatki owsiane są zdrowe? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Spożywanie dwóch jajek dziennie – odpowiada Mgr Katarzyna Wawrzyniak-Piekarska
- Czy jaja kurze są zdrowe? – odpowiada Ewa Kozłowska
- Jakie są dobre źródła nikotynamidu? – odpowiada Mgr inż. Małgorzata Jezierska
- Zarodki pszenne a makroskładniki – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Korzyści zdrowotne gotowanej kaszy – odpowiada mgr inż. Katarzyna Krupińska
- Dozwolona ilość jajek w diecie – odpowiada Mgr Elżbieta Sternal
- Jakie właściwości zdrowotne ma ciecierzyca? – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Wartości odżywcze w pomarańczach i mandarynkach – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
artykuły
Prawdziwe bomby witaminowe. Superżywność już dawno masz na talerzu
Zdrowe odżywianie nie musi oznaczać mnóstwa wyrzec
Betaina - właściwości, działanie, źródła i skutki uboczne suplementacji
Betaina to aminokwas syntetyzowany w ludzkim organ
Nie jesteś w stanie schudnąć? Powodem mogą być niedobory tych witamin
Bezskutecznie walczysz ze zbędnymi kilogramami? Pr