Właściwości kwasów omega-3
Kwasy omega-3 są bardzo ważnym składnikiem, który powinien być obecny w naszej diecie. Istotnych informacji nt. właściwości i zastosowaniu ich w medycynie udziela dr Leszek Walentynowicz, lekarz rodzinny.
Witam, niestety nie podano o jaką dietę chodzi? Cytrusy i kiwi to doskonałe źródła witaminy C i błonnika. Wędzone produkty są przeciwwskazane w niektórych jednostkach chorobowych. Niestety mam za mało danych.
Witam,
A czy Pani pytanie dotyczy konkretnego schorzenia? Wszystko zależy od Pani stanu zdrowia i ewentualnej tolerancji pokarmowej danego produktu. Cytrusy i kiwi są źródłem antyoksydantów, natomiast te pierwsze maja właściwości wzdymające. Natomiast w przypadku produktów wędzonych powinniśmy je ograniczyć np. w refluksie, niewydolności nerek albo przy nadciśnieniu tętniczym. Jeżeli jest Pani zdrowa to nie ma przeciwwskazań - wiadomo natomiast, że we wszystkim należy zachować zdrowy rozsądek.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy jaja kurze są zdrowe? – odpowiada Ewa Kozłowska
- Zarodki pszenne a makroskładniki – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Korzyści zdrowotne gotowanej kaszy – odpowiada mgr inż. Katarzyna Krupińska
- Ile % witaminy zostaje w naparze po przygotowaniu herbatki? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Dozwolona ilość jajek w diecie – odpowiada Mgr Elżbieta Sternal
- Czy płatki owsiane są zdrowe? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jakie właściwości zdrowotne ma ciecierzyca? – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Czy gotowane jabłka mają takie same właściwości jak surowe? – odpowiada dietetyk, zielarz, fitoterapeuta Monika Bigoś
- Czy warto spożywać płatki jaglane? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska
- Spożywanie dwóch jajek dziennie – odpowiada Mgr Katarzyna Wawrzyniak-Piekarska