Witam, niestety nie podano o jaką dietę chodzi? Cytrusy i kiwi to doskonałe źródła witaminy C i błonnika. Wędzone produkty są przeciwwskazane w niektórych jednostkach chorobowych. Niestety mam za mało danych.
Witam,
A czy Pani pytanie dotyczy konkretnego schorzenia? Wszystko zależy od Pani stanu zdrowia i ewentualnej tolerancji pokarmowej danego produktu. Cytrusy i kiwi są źródłem antyoksydantów, natomiast te pierwsze maja właściwości wzdymające. Natomiast w przypadku produktów wędzonych powinniśmy je ograniczyć np. w refluksie, niewydolności nerek albo przy nadciśnieniu tętniczym. Jeżeli jest Pani zdrowa to nie ma przeciwwskazań - wiadomo natomiast, że we wszystkim należy zachować zdrowy rozsądek.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy można w ciąży jeść wędzone ryby? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy kobieta karmiąca w 7. miesiącu może jeść wędzone ryby? – odpowiada Mgr inż. Ewa Myszka-Nowakowska
- Jedzenie kapusty pekińskiej po usunięciu pęcherzyka – odpowiada Dr Anna Brinken
- Czy w ciąży można jeść wędzony ser? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy można jeść banany przy nietolerancji fruktozy? – odpowiada Paweł Żmuda-Trzebiatowski
- Jakie produkty jeść na kolacje? – odpowiada Mgr Urszula Bieniek
- Czy zupa rybna jest zdrowa? – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Czy w ciąży można jeść wędzonego łososia? – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Jaka ryba na kolację? – odpowiada Mgr Paulina Filipowicz
- Czy zjedzenie tej potrawy mogło zaszkodzić dziecku? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
artykuły
Warzywa, które powodują wzdęcia. Sprawiają, że wyglądasz na 5 kg więcej
Wzdęcia to dość przykra i kłopotliwa dolegliwość,
Wolne rodniki - czym są, jak powstają i wpływają na organizm?
Wolne rodniki biorą udział w wielu procesach biolo
Dieta przy nadciśnieniu tętniczym. Co spożywać? Jakich produktów unikać?
Dieta przy nadciśnieniu to najlepsze lekarstwo na