Wymienniki węglowodanowe w diecie

Obliczyłam, że dieta składa się z 26 WW. Jakie produkty będą należeć do WW? Jak obliczyć, ile WW z każdej grupy ma dać sumę 26 WW? Np. znalazłam w literaturze, że będą to: pieczywo 13 WW, produkty zbożowe 5 WW, owoce 3 WW, warzywa 3 WW, produkty mleczne 2 WW. Z czego wynikają te liczby? Dlaczego produkty mleczne to WW a nie WBz? Jaka jest zasada liczenia diety na podstawie wymienników dietetycznych? (VI grup Tatonia) - jak wyliczyć, ile ma być poszczególnych wymienników ?
KOBIETA ponad rok temu
Roma Wojtewicz Dietetyka, Poznań
71 poziom zaufania

Witam
Wymienniki węglowodanowe stanowią wskaźnik zawartości węglowodanów w racji pokarmowej. Dla każdej osoby ustala się indywidualne zapotrzebowanie na węglowodany w odniesieniu do ustalonej kaloryczności. Powinny one stanowić 55%, a więc przy diecie 2000kcal obliczenia wyglądają następująco:
55%z 2000kcal to 1100kcal z węglowodanów czyli (/4) 275g węglowodanów
co daje (/10) 27,5 WW
WW należy następnie podzielić na poszczególne posiłki, tak aby różnica pomiędzy posiłkami nie była większa niż 4.
WW w posiłku lub produkcie oblicza się odejmując od całkowitej zawartości węglowodanów błonnik i dzieląc przez 10
Do jednego produktu mogą odnosić się i WW i WBz jeśli zawiera on i węglowodany i białko zwierzęce.
Szczegółowych przykładów wymienników wg systemu Tatonia proszę szukać w literaturze
pozdrawiam serdecznie

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty