Z czego mogą wynikać moje problemy gastryczne?

Mam problemy gastryczne po spożyciu mleka i przetworów mlecznych, nawet tych bez laktozy, oraz po spożyciu chleba (pszennego i żytniego). Czuję się mdło już po kilku minutach, a potem mam biegunki. Dodatkowo mam problemy z przybieraniem na wadze i utratą masy ciała. Problemy z produktami mlecznymi pojawiły się ponad pół roku temu i nie ustępują po czasowym odstawieniu tych produktów. Problemy z chlebem pojawiły się niedawno. Przeszedłem testy na alergie pokarmowe z krwi, które były negatywne, a morfologia jest w normie.
MĘŻCZYZNA, 22 LAT 2 miesiące temu

Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

Witam, wskazana konsultacja z lekarzem gastrolog który zapozna się dokładnie z objawami oraz przeprowadzi badanie fizykalne po którym zleci odpowiednią do stanu klinicznego objawów diagnostykę. Wskazana jest wizyta u klinicznego dietetyka. Pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty