Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Witam, wskazana konsultacja z lekarzem gastrolog który zapozna się dokładnie z objawami oraz przeprowadzi badanie fizykalne po którym zleci odpowiednią do stanu klinicznego objawów diagnostykę. Wskazana jest wizyta u klinicznego dietetyka. Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Uciążliwa alergia pokarmowa – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Nietolerancja laktozy i pszenicy – odpowiada dietetyk Monika Bigoś
- Wpływ mleka na wzrost – odpowiada Mgr inż. Emilia Kołodziejska
- Czy ti jest nietolerancja laktozy? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Problemy żołądkowe po spożyciu mleka – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Co znaczą te problemy z jelitami i żołądkiem? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy jeśli nie toleruję mleka krowiego to oznacza, że mam nietolerancję laktozy? – odpowiada Mgr Elżbieta Sternal
- Z czego wynika ten problem ze wzdęciami? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Problemy z biegunką, która pojawia się wieczorami – odpowiada Mgr Beata Krawczyńska-Kowalska
- Dlaczego miewam te burczenia w brzuchu? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
artykuły
Nietolerancja laktozy - charakterystyka, objawy, przyczyny, leczenie
Objawy nietolerancji laktozy mają związek z dolegl
Nieswoiste zapalenia jelit - jak wybrać najbardziej optymalną dietę?
Wrzodziejące zapalenie jelita grubego (colitis ulc
Laktaza, laktoza i nietolerancja laktozy - co warto wiedzieć?
Laktaza jest enzymem wydzielanym w jelicie cienkim