Twój przewodnik po zdrowiu

  1. Opisz swój problem. Pomożemy Ci znaleźć odpowiedź w bazie ponad miliona porad!
  2. Nie ma informacji, których szukasz? Wyślij pytanie do specjalisty.
Rozpocznij
7 4 8 , 8 6 6

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Cukrzyca ciążowa: Pytania do specjalistów

Czy mając cukrzycę ciążową mogę spożywać te produkty?

Dzień dobry. Jestem w 24 tyg.ciąży i mam cukrzycę ciążowa. Czy na Wielkanoc mogę zjeść kiełbasę białą gotowaną lub pieczoną. A na coś słodkiego pierniki domowy. ??
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Czy mogę pić wodę przed badaniem glukometrem?

Witam. Wyszła mi cukrzycą ciążowa. Jednak pytanie moje dotyczy picia wody. Zawsze dużo piłam i często. Jednak teraz mam wątpliwość czy przed badaniem się glukometrem mogę pić wodę? Muszę mierzyć na czczo i 1 godzinę po głównych posiłkach. I nie... Witam. Wyszła mi cukrzycą ciążowa. Jednak pytanie moje dotyczy picia wody. Zawsze dużo piłam i często. Jednak teraz mam wątpliwość czy przed badaniem się glukometrem mogę pić wodę? Muszę mierzyć na czczo i 1 godzinę po głównych posiłkach. I nie wiem czy np. Między z jedzeniem A zamierzeniem.moge pić wodę czy muszę się powstrzymać.
odpowiada 1 ekspert:
Lekarz chorób wewnętrznych Łukasz Wroński
Lekarz chorób wewnętrznych Łukasz Wroński

Czy jeżeli jest to cukrzyca to moja dieta jest prawidłowa?

Witam, miesiac temu robiłam test OGTT , którego wyniki to 91/163/143 . Na ich podstawie lekarz stwierdził cukrzycę ciążowa, jestem w 30 TC. Zalecono dietę, i badanie HbA1c i wynik to 4,20%. Tak jakby poniżej normy (4.4-5.7)/. Czy... Witam, miesiac temu robiłam test OGTT , którego wyniki to 91/163/143 . Na ich podstawie lekarz stwierdził cukrzycę ciążowa, jestem w 30 TC. Zalecono dietę, i badanie HbA1c i wynik to 4,20%. Tak jakby poniżej normy (4.4-5.7)/. Czy te wyniki wskazują na cukrzycę i czy prowadzona przezemnie dieta jest odpowiednią , czy może coś robię źle , że wyniki są poniżej normy. Pozdrawiam
odpowiada 1 ekspert:
Mgr inż. Małgorzata Kurek
Mgr inż. Małgorzata Kurek

Czy można stosować insulinę i ten lek jednocześnie?

Dzień dobry Jestem w 34 tyg ciąży, 40 lat. Mam Covid cukrzycę ciążową. Pobieram raz dziennie 20j. Insuliny w udo. Lekarz zalecił dodatkowo Neoparin 0.4 przez 20 dni. Czy można podawać insuline i Neoparin jednoczenie?Czy Neoparin trzeba wstrzykiwać w inne miejsce niż insulinę?
odpowiada 1 ekspert:
Lekarz chorób wewnętrznych Łukasz Wroński
Lekarz chorób wewnętrznych Łukasz Wroński

Czy mam przed ciążą stosować Euthyrox?

Witam. Potrzebuję porady endokrynologa. Byłam w ciąży, poroniłam w listopadzie 2020r. Miałam cukrzycę ciążową, brałam insulinę nocną, jestem pod kontrolą diabetologa, który zalecił konsultacje z endokrynologiem z zapytaniem czy powinnam brać euthyrox przed ciążą (planujemy dziecko). Moje wyniki TSH wynosiły maj2019r. 3,584, październik2020r. (ciąża) 2,477 i styczeń2021r 4,049.
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Kiedy mam dokonać pomiaru?

Witaj jestem w 29 tygodni ciąży, dziś byłam u diabetyka, po krzywej cukrowej okazało się ze mam cukrzyce ciążowa. Mam pytanie odnośnie pomiarów, złe zrozumiałam lekarkę. Czy pomiaru mam dokonać godzinę po skończonym jedzeniu czy godzinę kiedy zaczęłam... Witaj jestem w 29 tygodni ciąży, dziś byłam u diabetyka, po krzywej cukrowej okazało się ze mam cukrzyce ciążowa. Mam pytanie odnośnie pomiarów, złe zrozumiałam lekarkę. Czy pomiaru mam dokonać godzinę po skończonym jedzeniu czy godzinę kiedy zaczęłam jeść, przykładowo jeśli śniadanie jem o 8, to pomiaru mam dokonać o 9 ? Czy o 9:15?
odpowiada 1 ekspert:
dr n. med Monika Łukaszewicz
dr n. med Monika Łukaszewicz

Czy taki przyrost wagi w ciąży nie jest za duży?

Zachodząc w ciążę ważyłam 53kg przy 173 cm wzrostu. Obecnie 33 tydzień a ja mam na plusie 12 kg. Czy tonie za dużo? Nie mam cukrzycy ciążowej, zdrowo się odżywiam
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Czy mój wynik dalej wskazuje na cukrzycę?

Witam, Przeszłam cukrzycę ciążowa stosując jedynie dietę. Teraz powtórzyłam badania i dwa pierwsze pomiary wyszły w normie( naczo 83, 139)natomiast trzeci był niski-53. Przy małym dziecku trudno umówić się do lekarza na cito zwłaszcza bez skierowania( i takiego, którynie... Witam, Przeszłam cukrzycę ciążowa stosując jedynie dietę. Teraz powtórzyłam badania i dwa pierwsze pomiary wyszły w normie( naczo 83, 139)natomiast trzeci był niski-53. Przy małym dziecku trudno umówić się do lekarza na cito zwłaszcza bez skierowania( i takiego, którynie obarcza wina moją dietę wegańska). Czy taki wynik oznacza że cukrzyca nadal jest? Trzusta wyprodukowała za dużo insuliny ale co to znaczy w praktyce zmiana diety i kontrolowanie glukozy cały czas?
odpowiada 1 ekspert:
Lekarz chorób wewnętrznych Łukasz Wroński
Lekarz chorób wewnętrznych Łukasz Wroński

Czy ta cukrzyca ciążowa może wpłynąć na dziecko?

Dzien dobry jestem w31tyg ciazy mam stwierdzoną cukrzycę ciążowa, nie mam stale wysokiego cukru tylko skoki jak coś więcej zjem a przede wszystkim gdy mam nerwy i stres ,czy dziecko przy każdej cukrzycy ciazowej urodzi się chore czy może być zdrowe po mimo cukrzycy
odpowiada 2 ekspertów:
Lek. Karol Gołębiewski
Lek. Karol Gołębiewski
Lek. Karol Gołębiewski
Lek. Karol Gołębiewski

Czy grozi mi jednak cukrzyca?

Dzień dobry, glukoza na czczo wynik 117, Wynik 2h po obciążeniu 120. Dwa razy przesyłam cukrzycę ciążowa. Jestem 5 miesięcy po porodzie. Wynik TSH 3.820. Czy grozi mi cukrzyca?
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Karol Gołębiewski
Lek. Karol Gołębiewski

Czy moje badania sugerują cukrzycę ciążową?

Witam, Mam 28 lat i jestem w 23 tygodniu i 3 dniu pierwszej ciąży. Dziś miałam przeprowadzane badanie krzywej cukrowej, której wyniki są następujące: Glukoza na czczo - 80.5 mg/dl Glukoza po 60 minutach - 194 mg/dl Glukoza po 120... Witam, Mam 28 lat i jestem w 23 tygodniu i 3 dniu pierwszej ciąży. Dziś miałam przeprowadzane badanie krzywej cukrowej, której wyniki są następujące: Glukoza na czczo - 80.5 mg/dl Glukoza po 60 minutach - 194 mg/dl Glukoza po 120 minutach - 144 mg/dl. Proszę o interpretację badań. Czy wyniki wskazują na cukrzycę ciążową ?
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Karol Gołębiewski
Lek. Karol Gołębiewski

Czy taki poziom cukru wskazuje na cukrzycę ciążową?

Witam, jestem w 25 tygodniu ciąży. Zrobiłam krzywa cukrowa, pierwszy wynik to 93, drugi 103 a trzeci 98. Czy skoro pierwszy wynik jest wyższy niz norma oznacza, że mam cukrzyca ciążowa? Mimo, że te dwa pozostałe są w normie. Z góry dziękuje za odpowiedz.
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Karol Gołębiewski
Lek. Karol Gołębiewski

Czy te dane sugerują rozwijającą się cukrzycę?

Witam proszę o interpretacje wyników po teście obciążenia glukozą oraz odpowiedź: na czczo 97 po 1h - 225 po 2h- 151 ? Dodam iż w ostatniej ciąży miałam cukrzycę ciążową (obecnie nie jestem w ciąży). Odżywiam się raczej nie regularnie... Witam proszę o interpretacje wyników po teście obciążenia glukozą oraz odpowiedź: na czczo 97 po 1h - 225 po 2h- 151 ? Dodam iż w ostatniej ciąży miałam cukrzycę ciążową (obecnie nie jestem w ciąży). Odżywiam się raczej nie regularnie i ostatnio występują u mnie dość często spadki glukozy w trakcie dnia poniżej 60 (np po 4 h od zjedzenia posiłku). Czy podane dane sugerują rozwijającą się cukrzycę?
odpowiada 1 ekspert:
Mgr Marcin Michalski
Mgr Marcin Michalski

Jak rozumieć ten wynik krzywej cukrowej w 23 tygodniu ciąży?

Dzień dobry Jestem w 23 tygodniu ciąży robiłam badanie krzywej cukrowej. Mój wynik na czczo 92, po 1h 164, po 2h 168 czy to oznacza cukrzycę ciążowa? Drugie pobranie krwi miałam o godzinie 11:30 czy to nie za późno? Czy miało to wpływ na wynik?
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Jarosław Maj
Lek. Jarosław Maj

Czy będę mieć cesarkę z powodu cukrzycy ciążowej?

Witam, chciałam się dowiedzieć czy jeżeli jestem w 36 tyg ciąży i dziecko waży już 3664 gramy i mam cukrzycę ciazowa to czeka mnie cesarskie Cięcie?
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Jakie badania potwierdzą cukrzycę?

Witam. Mam 28 lat, dwie ciąże przeszłam z cukrzyca ciążowa, przy drugiej brałam insulinę. Babcia oraz ojciec chorowali na cukrzycę. Od dłuższego czasu jestem ciągle i mocno zmęczona nie ważne czy odpocznę czy się wyspie zmęczenie nie... Witam. Mam 28 lat, dwie ciąże przeszłam z cukrzyca ciążowa, przy drugiej brałam insulinę. Babcia oraz ojciec chorowali na cukrzycę. Od dłuższego czasu jestem ciągle i mocno zmęczona nie ważne czy odpocznę czy się wyspie zmęczenie nie ustaje. Mam bardzo duże pragnienie i często dopada mnie wilczy apetyt, np. zjedzą dany posiłek po godzinie jestem głodna jak bym nic jeszcze nie jadła. Ponadto badając cukier na czczo nie jest on w normie, dzisiaj 106 mg/dL. Robiąc ostatnio morfologię nic mi nie wykazała. Chciałam więc zapytać jakie badania muszę zrobić by wykluczyć lub potwierdzić cukrzycę/stan przed cukrzycowy. Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź.
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Karol Gołębiewski
Lek. Karol Gołębiewski

Która sytuacja jest mniej szkodliwa dla dziecka?

Jestem w 33 tyg ciazy. Mam zdiagnozowana cukrzyce ciążowa w zwiazku z podwyższonym cukrem na czczo. Wprowadziłam dietę i co rano albo mam cukier ponizej 93 i wtedy za kazdym razem ketony w moczu (glukozy w moczu brak), albo mam... Jestem w 33 tyg ciazy. Mam zdiagnozowana cukrzyce ciążowa w zwiazku z podwyższonym cukrem na czczo. Wprowadziłam dietę i co rano albo mam cukier ponizej 93 i wtedy za kazdym razem ketony w moczu (glukozy w moczu brak), albo mam cukier powyzej 93 i brak ketonów i glukozy w moczu. Ktora sytuacja jest mniej szkodliwa dla dziecka?
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Co oznacza ten wynik krzywej cukrowej w 25 tygodniu ciąży?

Dzień dobry. Jestem w 25 tygodniu ciąży. Badanie krzywej cukrowej wyniosło 77 na czczo, po 1h - 183 a po 2h- 148. Czy takie wartości są normalne czy jest to już cukrzyca ciążowa?
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Karol Gołębiewski
Lek. Karol Gołębiewski

Co oznacza ten wynik testu obciążenia glukozą u 27-latki?

Witam! Jestem w pierwszym trymestrze ciąży. Wynik glukozy na czczo był 92. Mieścił się w normie, ale dla pewności ginekolog zlecił obciążenie glukoza 75g. Wyniki wyszły następujące: glukoza na czczo 86, po godzinie 170 a po dwóch 157. Czy... Witam! Jestem w pierwszym trymestrze ciąży. Wynik glukozy na czczo był 92. Mieścił się w normie, ale dla pewności ginekolog zlecił obciążenie glukoza 75g. Wyniki wyszły następujące: glukoza na czczo 86, po godzinie 170 a po dwóch 157. Czy wynik oznacza cukrzycę ciążowa? Jeśli tak to jak się leczy taka cukrzycę? Kobieta, 27lat.
odpowiada 1 ekspert:
dr n. med Monika Łukaszewicz
dr n. med Monika Łukaszewicz

Jak mogę schudnąć po porodzie cesarskim cięciem?

Dzień dobry. Potrzebuje porady, obecnie jestem 11 tygodni po porodzie. Poród finalnie zakończył się cesarskim cięciem, z powodu ryzyka zamartwicy płodu. Dzisiaj już praktycznie doszłam do siebie, rana się goi, choć czasami nad raną wciąż odczuwam mrowienie, drętwienie, uczucie... Dzień dobry. Potrzebuje porady, obecnie jestem 11 tygodni po porodzie. Poród finalnie zakończył się cesarskim cięciem, z powodu ryzyka zamartwicy płodu. Dzisiaj już praktycznie doszłam do siebie, rana się goi, choć czasami nad raną wciąż odczuwam mrowienie, drętwienie, uczucie takie jakby skóra brzucha, nie była moja. Ciężko opisać to słowami. Natomiast nie o tym chciałam pisać, problemem jest waga, nadmiar kilogramów nagromadzonych w czasie cięży. Przytyłam bardzo dużo, znacznie więcej niż w pierwszej ciąży, pomimo tego, że wcale się nie objadałam, nie jadłam "za dwoje". W trakcie ciąży zmagałam się z cholestazą ciążową, z nadciśnieniem, z cukrzycą ciążową, a na końcu nawet z anemią. Na szczęście synek urodził się zdrowy! Niestety do dnia dzisiejszego dużo brakuje mi do wagi sprzed ciąży. Ciężko mi zaakceptować nadprogramowe kilogramy. Po pierwszej ciąży (poród naturalny), po dwóch tygodniach mieściłam się już w spodnie sprzed ciąży (dodam że niestety w obu ciążach nie karmiłam piersią). I co mnie cieszyło, to szybko pozbyłam się ciążowych kilogramów. Byłam przekonana, że i tym razem będzie tak samo, że szybko uda mi się wrócić do formy, do swojej wagi. Staram się uważać na to co jej, a właściwie jem bardzo mało, bo nie mam apetytu, nie jestem głodna. Niestety waga ani drgnie. Zastanawiam się nad wizyta u dietetyka, ale czy zanim pójdę powinnam wykonać jakieś szczegółowe badania? Co może być przyczyną braku spadku wagi? Bo uważam, że nie jest to normalne, że pomimo niewielkich posiłków, z wagi nie schodzi nawet kilogram. Wcześniej tzn. przed ciąża, kiedy ograniczałam jedzenie, kiedy pilnowałam tego co jem, czyli zupełnie tak jak teraz udawało mi się schudnąć. Nawet bez ćwiczeń (wystarczyło samo ograniczenie jedzenia). A teraz, zupełny zastój! Śmieje się czasami (choć to bardziej śmiech przez łzy bo bardzo bym chciała juz schudnąć), że coś się zablokowało i nie chce odblokować.
odpowiada 1 ekspert:
Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
Patronaty