Twój przewodnik po zdrowiu

  1. Opisz swój problem. Pomożemy Ci znaleźć odpowiedź w bazie ponad miliona porad!
  2. Nie ma informacji, których szukasz? Wyślij pytanie do specjalisty.
Rozpocznij
7 5 0 , 2 8 8

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Miażdżyca tętnic wieńcowych: Pytania do specjalistów

Co znaczy miażdżyca aorty brzusznej i tętnic biodrowych?

Mój mąż ma miażdżyce aorty brzusznej i tętnic biodrowych czy to coś poważnego
odpowiada 1 ekspert:
Lekarz chorób wewnętrznych Łukasz Wroński
Lekarz chorób wewnętrznych Łukasz Wroński

Problem z bólem po zawale serca

Mam 51 lat. W 2017 r. przeszedłem zawał serca - stan po PTCA PTW. Jak interpretować wynik kontrolnej koronografii: Tętnica promieniowa prawa LTW-GLTW: bez zwężeń, GPZ: w segm. 6 zwężenie graniczne, obwodowo zmiany przyśćienne. D1: w ujściu zwężenie 30%, obwodowo... Mam 51 lat. W 2017 r. przeszedłem zawał serca - stan po PTCA PTW. Jak interpretować wynik kontrolnej koronografii: Tętnica promieniowa prawa LTW-GLTW: bez zwężeń, GPZ: w segm. 6 zwężenie graniczne, obwodowo zmiany przyśćienne. D1: w ujściu zwężenie 30%, obwodowo zmiany przyścienne. GO: zmiany przyścienne. GMG1: zmiany przyścienne. PTW: w odcinku początkowym i środkowym widoczny cień stentu - bez zwężeń w obrębie stentu, obwodowo zmiany przyścienne. Wykonano FFR GPZ: FFR spoczynkowy Pd/Pa 0,94 FFR po podaniu 200ug adenozyny Pd/Pa 0,88 300ug adenozyny Pd/Pa 0,88 Zwężenie nieistotne hemodynamicznie. Wnioski: Miażdżyca tętnic wieńcowych. Stan po PCI PTW dobry efekt. Bez istotnych zwężeń w tętnicach wieńcowych. W ocenie lekarzy, nie ma nic niepokojącego w zw. z koronografią. Jednakże od kilku miesięcy, cyklicznie mam silne bóle w klatce piersiowej - szczególnie w nocy (ciśnienie i tętno w normie). Niejednokrotnie z powodu silnych bóli trafiając na SOR, podczas badań troponiny były w normie, zaś często wykazywane były dodatkowe zaburzenia komorowe. Nadmieniam, że kręgosłup został u mnie zbadany i wykluczono, aby to były bóle od kręgosłupa itp. W jakim kierunku szukać przyczyny bólu, do jakiego lekarza się udać lub jakie badanie w tym kierunku wykonać?
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Aleksandra Witkowska
Lek. Aleksandra Witkowska

Wyniki badań krwi u 24-latki

Prosze o interpretację Wyników: TSH 4.430 (0.270-4.200) FT3 6.39 (3.1 - 6.8) FT4 21.1 (12.0 - 22.0) Anty TPO 12 (<34) Anty TG <10 (<115) Cholesterol całkowity 163 mg/dl (<190) Cholesterol LDL 81 mg/dl (Wartości oczekiwane <70 - choroba wieńcowa... Prosze o interpretację Wyników: TSH 4.430 (0.270-4.200) FT3 6.39 (3.1 - 6.8) FT4 21.1 (12.0 - 22.0) Anty TPO 12 (<34) Anty TG <10 (<115) Cholesterol całkowity 163 mg/dl (<190) Cholesterol LDL 81 mg/dl (Wartości oczekiwane <70 - choroba wieńcowa, miażdżyca innych tętnic , stan po udarze mózgu, cukrzyca z powikłaniami narzadowymi, przewlekła choroba nerek <100 bardzo znacznie nasilony pojedynczy czynnik ryzyka, cukrzyca bez powikłań narzadowych, 3 stadium przewlekłej choroby nerek <115 mniejsze ryzyko sercowo naczyniowe Cholesterol HDL 61 mg/dl (>=45) Trójglicerydy 107 mg/dl (<=150) Glukoza na czczo 81 mg/dl (70-99) OB krew EDYTA 12 mm/h (2-12) Morfologia: za niski poziom % neutrocytów 47.6 % (50-70) za wysoki hematokryt 45.7% (38-45)

Uwapnione zmiany miażdzycowe w ścianach aorty brzusznej.

Uwapnione zmiany miażdzycowe w ścianach aorty brzusznej.
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Aleksandra Witkowska
Lek. Aleksandra Witkowska

Sposób na skuteczne oczyszczenie tętnic wieńcowych

Czy jest produkt/sposób/ na skuteczne oczyszczenie tętnic wieńcowych serca. Awiator
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Izabela Ławnicka
Lek. Izabela Ławnicka

Co oznacza taki wpis przy wyniku badania?

Co oznacza wpis przy wyniku badania Lipidogram- i biochemia-metabolity Wartości oczekiwane: <70-chroba wiencowa, miażdżyca innych tętnic stan po udarze mózgu cukrzyca z powikłaniami narządowymi przewlekła choroba nerek > =4stadium lub ryzyko<10%wg.skali SCORE <100-bardzo znacznie nasilony pojedynczy czynnik ryzyka cukrzyca... Co oznacza wpis przy wyniku badania Lipidogram- i biochemia-metabolity Wartości oczekiwane: <70-chroba wiencowa, miażdżyca innych tętnic stan po udarze mózgu cukrzyca z powikłaniami narządowymi przewlekła choroba nerek > =4stadium lub ryzyko<10%wg.skali SCORE <100-bardzo znacznie nasilony pojedynczy czynnik ryzyka cukrzyca bez powikłań narządowych 3stadium przewlekłej choroby nerek lub ryzyko 5-10% <115miejsze ryzyko sercowo naczyniowe
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Aleksandra Witkowska
Lek. Aleksandra Witkowska

Proszę o interpretację opisu badania tętnic wieńcowych

Ocena tętnic wieńcowych: LCA: LM - bez zmian. LAD – odc. proxymalny z uwapnionymi i niskiej gęstości zmianami miażdżycowymi i granicznym zwężeniem ~50%, odc. środkowy i dystalny bez zmian. D1- wysokie jej odejście (RI?), bez zmian. D2 - bez zmian.... Ocena tętnic wieńcowych: LCA: LM - bez zmian. LAD – odc. proxymalny z uwapnionymi i niskiej gęstości zmianami miażdżycowymi i granicznym zwężeniem ~50%, odc. środkowy i dystalny bez zmian. D1- wysokie jej odejście (RI?), bez zmian. D2 - bez zmian. LCX: segm. 11 z wielopoziomowymi uwapnionymi niskiej gęstosci zmianami przyściennymi (zwężenie ~30%). RCA: silna, dominująca, segm. 1 z drobnymi niskiej gęstości zmianami przyściennymi (drobne brzeżne nierowności wypełnienia), ocena segm. 2 poza możliwościami metody (artefakty ruchowe), segm. 3 i 4 bez zmian
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Tomasz Budlewski
Lek. Tomasz Budlewski
Patronaty