Twój przewodnik po zdrowiu

  1. Opisz swój problem. Pomożemy Ci znaleźć odpowiedź w bazie ponad miliona porad!
  2. Nie ma informacji, których szukasz? Wyślij pytanie do specjalisty.
Rozpocznij
7 5 0 , 6 1 3

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Wady kostne: Pytania do specjalistów

Co jest powodem opuchlizny kostek?

Dzień dobry, Niedawno zauważyłam, że bardzo puchną mi kostki u stóp. Od strony wewnętrznej, Tak, że nie widać w ogóle kości. Od kilku dni ta opuchlizna wcale się nie zmniejsza. Co może być tego powodem?
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Aleksandra Witkowska
Lek. Aleksandra Witkowska

Czy istnieje możliwość wyleczenia wady kostnej samym aparatem?

Chciałabym wiedzieć czy istnieje możliwość wyleczenia wady kostnej samym aparatem. Ostatnio odwiedziłam ortodontę i powiedziano mi, że mam wadę kostną. Ortodonta powiedzial, ze mozna byloby coś z tym zrobić, ale musiałby usunąć mi dwie 5 na dole. Ze względu na... Chciałabym wiedzieć czy istnieje możliwość wyleczenia wady kostnej samym aparatem. Ostatnio odwiedziłam ortodontę i powiedziano mi, że mam wadę kostną. Ortodonta powiedzial, ze mozna byloby coś z tym zrobić, ale musiałby usunąć mi dwie 5 na dole. Ze względu na mój młody wiek (20 lat), chciał tego uniknąć i powiedzial, żebym udala sie do chirurga. Nie ukrywam, ze bardzo mnie to zniechęciło, ponieważ nie chce dac sie kroic. Zęby mam proste, jedyne co mi przeszkadza to mała przerwa między 1 i 2 na górze, która wprowadza mnie w dyskomfort. Dodatkowo z prawej strony dół moich zębów nachodzi trochę na górę, a z lewej strony jest normlanie.
odpowiada 1 ekspert:
Lek. dent. Konrad Rutkowski
Lek. dent. Konrad Rutkowski

Sposoby leczenia kostnych wad zgryzu

Witam. Czy kostne wady zgryzu,da się wyleczyć za pomocą samych aparatów ortodontycznych,czy potrzebna będzie operacja?Czy np.aparat typu hyrax da w tym przypadku efekty?mam 30 lat. Pozdrawiam.
odpowiada 2 ekspertów:
Lek. dent. Marcin Dolecki
Lek. dent. Marcin Dolecki
Lek. dent. Wojciech Fąferko
Lek. dent. Wojciech Fąferko

Garbienie się a zmiana utrwalonej pozycji ciała

Witam.Jeśli ktoś garbił (lopatki do przodu,okragle plecy,glowa do gory i do przodu) od 11 roku życia a teraz ma 22 i jeszcze bardziej polebioną złą postawę,to jest fizyczna możliwość rehabilitacją,cwiczeniami,zmianą przyzwyczajenia,.że można być 'prostym'?Czy jużsą utrwalone wady kostne?
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Tomasz Kowalczyk
Lek. Tomasz Kowalczyk

Co oznacza wysepka przekostnienia w kości piętowej?

Proszę o wyjaśnienie opisu badania radiologicznego stopy. Wysepka przekostnienia w kości piętowej. Poza tym struktury kostne stopy bez widocznych zmian patologicznych.
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Tomasz Kowalczyk
Lek. Tomasz Kowalczyk

Narośl na kości ramiennej

mam28lat przez przypa. wyszlo, ze mam wyrosl 13x14 mm w laczn. z dystyl odcink trzonu lewej kosci ramiennej od strony przysrodkowej. Ortope zalecil mi kontrole co okolo polroku jak nie boli i raczej nie zlecac zabiegu wyciecia bo jest jkolo... mam28lat przez przypa. wyszlo, ze mam wyrosl 13x14 mm w laczn. z dystyl odcink trzonu lewej kosci ramiennej od strony przysrodkowej. Ortope zalecil mi kontrole co okolo polroku jak nie boli i raczej nie zlecac zabiegu wyciecia bo jest jkolo tetni i bice wiec operac bylaby skomplikowana. Czy zrobic w/g zalecenia lekarz kontrola za pol roku Wspomnial, ze prawdpodobnie mam ja juz wiele lat. Czy od razu wyciac czy poczekac jeszcze pol roku i zobaczyc, tylko boje sie ze cos sie zezlosliwi i co wtedy?
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Magdalena Pikul
Lek. Magdalena Pikul

Skorygowanie kurzej klatki piersiowej u 14-latka

Mój syn ma 14 lat i ma kurzą klatkęjak to skorygować?
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Jacek Ławnicki
Lek. Jacek Ławnicki

Wady mostka klatki piersiowej

Witam chciala bym zapytac czy ortopeda zajmuje sie wadami mostka klatki piersiowej i czy jest to wskazanie do cesarskiego ciecia podczas porodu
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Tomasz Kowalczyk
Lek. Tomasz Kowalczyk

Środkowa kostka śródręcza zbita

Witam. Kostki śródręcza. Środkowa kostka zbita (zniekształcona-inny wygląd niż na 2 ręce) od robienia pompek na pięściach . Nie boli. Czy jest słabsza? Na 2 ręce kostka 1 palec wskazujący zahaczyłem o zęba rozciełem zrobiły się strupy jest blizna nie... Witam. Kostki śródręcza. Środkowa kostka zbita (zniekształcona-inny wygląd niż na 2 ręce) od robienia pompek na pięściach . Nie boli. Czy jest słabsza? Na 2 ręce kostka 1 palec wskazujący zahaczyłem o zęba rozciełem zrobiły się strupy jest blizna nie boli ,kość jakby między złaczeniami kostki była taka przerwa większa ale na pewno nie była pęknieta raczej ani złamana bo mogłem ruszać . Czy pękniecie lub złamania to nie można ruszać palcem ,pytam ponieważ nie byłem na przeswietleniu ?
odpowiada 2 ekspertów:
Lek. Tomasz Kowalczyk
Lek. Tomasz Kowalczyk
Dr n. med. Adrianna Wilczek
Dr n. med. Adrianna Wilczek

Nierówne łopatki u 22-latka

Co zrobić jesli mam jedną łopatkę niżej niż drugą ? mam 22 lata czy da się coś z tym zrobić ?
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Katarzyna Szymczak
Lek. Katarzyna Szymczak

Czy potrzebna jest blokada po urazie kolana?

mialam uraz kolana chondromalacja rzepki naderwane acl ipoboczne piszczelowe pekniecie skosne lakotki jestem 5tygodni po artroskopi kolana wycieta czesc lakotki ortopeda zapisal hyaclon 3serieiblokade depo modryl .czy potrzebna blokada skoro nie biore lekow przeciwbolowych cz lakotka sie odbuduje dziekuje za odpowiedz
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Tomasz Budlewski
Lek. Tomasz Budlewski

Dlaczego dziecko ma wystający brzuch?

Zauważyłam u córki, lat 6,5 wystający brzuszek i z jednej strony większe wcięcie w talii. Miała wykonane zdjęcie rtg, którego opis poniżej. Dostałam skierowanie na rehabilitację (dopiero za 8 m-cy...). Niestety nie otrzymałam wytłumaczenia opisu zdjęcia. Martwi mnie brak fizjologicznych... Zauważyłam u córki, lat 6,5 wystający brzuszek i z jednej strony większe wcięcie w talii. Miała wykonane zdjęcie rtg, którego opis poniżej. Dostałam skierowanie na rehabilitację (dopiero za 8 m-cy...). Niestety nie otrzymałam wytłumaczenia opisu zdjęcia. Martwi mnie brak fizjologicznych krzywizn, brak jąder kostnienia i możliwość wady rozwojowej. Czy takie krzywizny i poziomą kość krzyżową można wyćwiczyć? Bo skoliozę podejrzewam, że tak, wydaję się być niewielka... Czy powinnam się udać także do ortopedy? Poniżej opis zdjęcia. Dziękuję za pomoc. Wyrównanie fizjologicznych krzywizn. Poziome ustawienie kości krzyżowej. Zwężenie przestrzeni międzykręgowej Th9-Th10 oraz bliskie sąsiedztwo żeber obustronnie – możliwość wady rozwojowej (możliwy częściowy zrost kostny nasad i łuków tych kręgów). "Niewielkie esowate skrzywienie w odcinku piersiowym w prawo kąt Cobba 7 st.w górnej części kręgosłupa lędźwiowego niewielkie skrzywienie w lewo kompensacyjne. Brak widocznych jąder kostnienia talerzy biodrowych – test Rissera 0 st."
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Aleksandra Witkowska
Lek. Aleksandra Witkowska
Patronaty