Dzień dobry :)
W celiakii kluczowe znaczenie ma stosowanie ścisłej diety bezglutenowej. Trzeba uważać na wszelkie produkty, które mogą być źródłem nawet śladowych jego ilości, np. majonez, keczup, wędliny, słone przekąski, słodycze itd. Obecność w spożywanych posiłkach nawet małych ilości glutenu może powodować uszkodzenie błony śluzowej jelit. Dlatego dieta ma tak ważne znaczenie. Przy wyborze produktów proszę kierować się obecnością na nich specjalnego oznaczenia przekreślonego kłosa. W celiakii jest sporo zagadnień, o których pacjent powinien wiedzieć i nie zalecam w tym celu kierowania się wyłącznie informacjami odnalezionymi w Internecie.
Zapraszam do kontaktu i skorzystania z moich usług. Zajmuję się układaniem jadłospisów w celiakii oraz przekazuję wiele dodatkowych cennych wskazówek do zastosowania w wyborze i przygotowywaniu posiłków.
Serdecznie pozdrawiam,
Beata Bondyra
DIETOLOGIKA
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Co to jest celiakia? – odpowiada dr n. med Monika Łukaszewicz
- Na czym polega dieta bezglutenowa? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Celiakia przy trzeciej ciąży – odpowiada Sylwia Ogrodowczyk
- Produkty pozbawione glutenu – odpowiada Mgr Daria Jaroszewska
- Dieta na celiakię po badaniu wycinka dwunastnicy – odpowiada Mgr Paulina Filipowicz
- Jaka dieta podczas odrabaczania? – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Co jeść przy diecie bezglutenowej? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Skutki uboczne diety treningowej – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Czy taka ilość glutenu wystarczy, aby wynik gastroskopii był wiarygodny? – odpowiada Mgr inż. Magdalena Szymańska
- Podejrzenie celiakii i wynik badania mikroskopowego – odpowiada Lek. Marta Gryszkiewicz
artykuły
Celiakia a ciąża. Jak choroba trzewna wpływa na przebieg ciąży?
Celiakia w ciąży może wywołać różne konsekwencje z
Choroba Duhringa - przyczyny, objawy i leczenie
Choroba Duhringa manifestuje się swędzącymi wykwit
Przeciwciała przeciwko transglutaminazie tkankowej. Co oznaczają?
Przeciwciała przeciwko transglutaminazie tkankowej