Dzień dobry :)

W celiakii kluczowe znaczenie ma stosowanie ścisłej diety bezglutenowej. Trzeba uważać na wszelkie produkty, które mogą być źródłem nawet śladowych jego ilości, np. majonez, keczup, wędliny, słone przekąski, słodycze itd. Obecność w spożywanych posiłkach nawet małych ilości glutenu może powodować uszkodzenie błony śluzowej jelit. Dlatego dieta ma tak ważne znaczenie. Przy wyborze produktów proszę kierować się obecnością na nich specjalnego oznaczenia przekreślonego kłosa. W celiakii jest sporo zagadnień, o których pacjent powinien wiedzieć i nie zalecam w tym celu kierowania się wyłącznie informacjami odnalezionymi w Internecie.

Zapraszam do kontaktu i skorzystania z moich usług. Zajmuję się układaniem jadłospisów w celiakii oraz przekazuję wiele dodatkowych cennych wskazówek do zastosowania w wyborze i przygotowywaniu posiłków.

Serdecznie pozdrawiam,
Beata Bondyra
DIETOLOGIKA

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty