Witam serdecznie!

Słodziki, czyli substancje słodzące o obniżonej kaloryczności generalnie mogą być stosowane w cukrzycy. Wyjątkiem jest okres ciąży, karmienia piersią, nie powinny zażywać go również małe dzieci i osoby chore na fenyloketonurię. Substancje słodzące mogą być różne, są one jednak pochodzenia syntetycznego.

Należy pamiętać również, że niektóre rozkładają sie pod wpływem temperatury, co może być przyczyną powstawania związków niekorzystnie działających na organizm.

Natomiast od stosowania słodzików nie upłynęło jeszcze na tyle dużo czasu, żeby można było powiedzieć, że są one całkowicie bezpieczne i obojętne dla zdrowia, gdyż nie znamy ewentualnych niekorzystnych efektów działania syntetycznych środków słodzących po długim okresie stosowania.

Pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty