Czy podczas opiekania kanapek powstają związki szkodliwe dla naszego organizmu?

Dlaczego naprawdę tosty są niezdrowe? Mówiąc tosty mam na myśli 2 kromki chleba zapiekane w opiekaczu (urządzenie które się zaciska). Chodzi mi tylko o to czy podczas opiekania powstają związki szkodliwe dla naszego organizmu. Jeśli tak to jakie są to związki i co mogą powodować. Ponadto chciałbym wiedzieć czy ubytek wody z tostów podczas pieczenia również wpływa negatywnie na nasz organizm?
MĘŻCZYZNA, 18 LAT ponad rok temu
Aleksander Ropielewski
95 poziom zaufania

Przypalone potrawy mają w sobie szkodliwy związek akroleinę, która jest karcynogenem. Jeżeli jednak tosty są tylko przypieczone a nie przypalone to nie są szkodliwe. Ubytek wody z tostów nie jest szkodliwy dla organizmu.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty