Jak odżywiać się w czasie ciąży?
Witam, podpuszczka jest dodawana w serowarstwie do wszystkich serów podpuszczkowych − rodzaju serów, w których masa serowa otrzymywana jest przez ścinanie mleka podpuszczką, a następnie poddawana jest dojrzewaniu.
Obecnie w serowarstwie wykorzystuje się nie tylko podpuszczkę naturalną, ale także mikrobiologiczną oraz genetycznie modyfikowaną. Sery podpuszczkowe wymagają skomplikowanej kilkuetapowej produkcji. Zależnie od techniki obróbki skrzepu i sposobu dojrzewania, dzielą się na:
sery miękkie
sery pleśniowe - brie, camembert, roquefort
sery maziowe - ser limburski
pomazankowe - bryndza
sery twarde
typ szwajcarski -ementaler
typ włoski - parmezan
typ angielski - cheddar
typ bałkański - mozzarella, oscypek
typ holenderski - gouda, edamski, podlaski, zamojski
typ szwajcarsko-holenderski - ser tylżycki.
sery topione
Pozdrawiam serdecznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Sery kanapkowo-sałatkowe na diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Jolanta Łobocka
- Sery pleśniowe z mleka pasteryzowanego a ciąża – odpowiada Lek. Aneta Zwierzchowska
- Masło, naleśniki z mąki pełnoziarnistej i ser żółty na diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Patrycja Kłósek
- Jedzenie sera pleśniowego lub feta w ciąży – odpowiada Mgr Magdalena Speichert-Dydel
- Sery o zawartości tłuszczu nie większej niż 2% – odpowiada Mgr Elżbieta Sternal
- Jogurty a refluks żołądkowo-przełykowy – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
- Wskazania do badań po domniemanej ekspozycji na listeriozę w ciąży – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Co jeść zamiast chleba i serka białego, bo ser biały to kazeina? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Dieta dla kobiet w ciąży – odpowiada mgr inż. Katarzyna Krupińska
- Jaki ser żółty podczas karmienia piersią? – odpowiada Eliza Gosławska
artykuły
Który ser warto jeść? Ranking najzdrowszych serów
Ranking najzdrowszych serów Ludzie kochają ser! Mo
Jak nabiał wpływa na ryzyko raka piersi? Część produktów je zwiększa, a część zmniejsza
Naukowcy odkryli, że spożywanie dużych ilości sera
Polacy dodają do kanapek lub sosów. Skład jeży włos na głowie
Serki kanapkowe cieszą się ogromną popularnością w