Czy w białych serach znajduje się podpuszczka?

Czy w (białych) twarogach znajduje się podpuszczka? Jeżeli tak to w jakich, lub w jakich nie? Czy jest ona we wszystkich serach żółtych, a jeżeli nie we wszystkich, to w jakich nie, lub w jakich tak? Pozdrawiam!
MĘŻCZYZNA, 59 LAT ponad rok temu

Witam, podpuszczka jest dodawana w serowarstwie do wszystkich serów podpuszczkowych − rodzaju serów, w których masa serowa otrzymywana jest przez ścinanie mleka podpuszczką, a następnie poddawana jest dojrzewaniu.

Obecnie w serowarstwie wykorzystuje się nie tylko podpuszczkę naturalną, ale także mikrobiologiczną oraz genetycznie modyfikowaną. Sery podpuszczkowe wymagają skomplikowanej kilkuetapowej produkcji. Zależnie od techniki obróbki skrzepu i sposobu dojrzewania, dzielą się na:

sery miękkie
sery pleśniowe - brie, camembert, roquefort
sery maziowe - ser limburski
pomazankowe - bryndza
sery twarde
typ szwajcarski -ementaler
typ włoski - parmezan
typ angielski - cheddar
typ bałkański - mozzarella, oscypek
typ holenderski - gouda, edamski, podlaski, zamojski
typ szwajcarsko-holenderski - ser tylżycki.
sery topione
Pozdrawiam serdecznie

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty