Witam, podpuszczka jest dodawana w serowarstwie do wszystkich serów podpuszczkowych − rodzaju serów, w których masa serowa otrzymywana jest przez ścinanie mleka podpuszczką, a następnie poddawana jest dojrzewaniu.
Obecnie w serowarstwie wykorzystuje się nie tylko podpuszczkę naturalną, ale także mikrobiologiczną oraz genetycznie modyfikowaną. Sery podpuszczkowe wymagają skomplikowanej kilkuetapowej produkcji. Zależnie od techniki obróbki skrzepu i sposobu dojrzewania, dzielą się na:
sery miękkie
sery pleśniowe - brie, camembert, roquefort
sery maziowe - ser limburski
pomazankowe - bryndza
sery twarde
typ szwajcarski -ementaler
typ włoski - parmezan
typ angielski - cheddar
typ bałkański - mozzarella, oscypek
typ holenderski - gouda, edamski, podlaski, zamojski
typ szwajcarsko-holenderski - ser tylżycki.
sery topione
Pozdrawiam serdecznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Sery pleśniowe z mleka pasteryzowanego a ciąża – odpowiada Lek. Aneta Zwierzchowska
- Jedzenie serów w 8. tygodniu ciąży – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
- Czy mogę jeść Camembert w ciąży? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Jogurty a refluks żołądkowo-przełykowy – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
- Dieta dla kobiet w ciąży – odpowiada mgr inż. Katarzyna Krupińska
- Czy w ciąży można jeść oscypki? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy warto podawać dzieciom serek topiony? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Ser pleśniowy a ciąża - czy jest możliwe zatrucie? – odpowiada Lek. Anna Syrkiewicz
- Sery kanapkowo-sałatkowe na diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Jolanta Łobocka
- Masło, naleśniki z mąki pełnoziarnistej i ser żółty na diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Patrycja Kłósek
artykuły
Kardiolog wskazał najzdrowszy ser. Zbija ciśnienie, cholesterol i cukier we krwi
Nie wszystkie sery są tylko bombami cholesterolu -
Nie jedz sera na noc. Ten rodzaj wywołuje najgorsze koszmary
Najnowsze badania sugerują, że spożywanie sera prz
Uwielbiasz gorgonzolę? Zobacz, dlaczego ten ser nie zawsze służy zdrowiu
Gorgonzola zachwyca intensywnym smakiem i kremową