Czy wskazane jest wykonanie gastroskopii?

Dzień dobry, mam dobre wyniki krwi, robione dwa dni temu. Lekarz ocenił brak stanu zapalnego w organizmie. Cierpię na zaburzenia lękowe. Od jakiegoś czasy miałem lekkie nudności, przelewanie w brzuchu i brak apetytu. Teraz już jest w porządku. Czy wskazane jest wykonanie gastrologii? Czy obecność wrzodów wywołuje w organizmie stan zapalny?
MĘŻCZYZNA, 43 LAT ponad rok temu

AspaT

AspAT czyli aminotransferaza asparaginianowa ? czyli enzymy wątrobowe. Dowiedz się jakie są normy AspAT, gdzie występuje i o czym może świadczyć wzrost tego enzymu w organizmie.

Redakcja abcZdrowie
82 poziom zaufania

Dzień dobry!

Dziękuję za to pytanie. Cieszę się, że dolegliwości ustąpiły i teraz czuje się Pan lepiej. Objawy, które Pan wymienia (lekkie nudności, przelewanie w brzuchu i brak apetytu) mogą mieć różne przyczyny, niekoniecznie chorobę wrzodową żołądka/dwunastnicy. Podobnie objawiać może się np. zespół jelita drażliwego (inaczej IBS), nietolerancje pokarmowe, czy dysbioza jelit. Wiele dolegliwości ze strony układu pokarmowego to najczęściej skutki naszego stylu życia: nieprawidłowego odżywiania się (żywność przetworzona, pełna konserwantów i sztucznych polepszaczy; gazowane napoje; używki), nieregularnych posiłków spożywanych w biegu, a także – stresu. Tego typu problemy bardzo często występują także u osób cierpiących na zaburzenia lękowe. Jeśli przyjmuje (przyjmował) Pan jakieś leki psychotropowe, to te dolegliwości trawienne mogły być ich skutkiem ubocznym. Zachęcam Pana do przyjrzenia się swojej diecie, wprowadzenia pewnych zmian oraz suplementacji probiotykami. Jeśli objawy powrócą, ważna będzie samoobserwacja i prowadzenie dzienniczka objawów, co będzie bardzo przydatne dla lekarza. Powinien Pan zwrócić wtedy szczególną uwagę na to, w jakich okolicznościach pojawiły się nieprzyjemne symptomy (co Pan wcześniej jadł, pił?, czy jest Pan „w stresie”). Być może to pozwoli Panu (i lekarzowi) uchwycić pewien wzorzec, np. nietolerancji laktozy.

Jeśli Pana dolegliwości ustąpiły, a wyniki i ogóle samopoczucie są dobre, to myślę, że nie ma powodów do niepokoju, a z gastroskopią można zaczekać. Powinny Pana zaniepokoić objawy takie jak: silne nudności połączone z wymiotami, obecność krwi, nagła utrata wagi, silne osłabienie itd. Pyta Pan jeszcze o OB. Podwyższone OB wskazuje na toczący się stan zapalny w organizmie, a z takim mamy do czynienia w zaostrzeniu zapalenia błony śluzowej żołądka. Jednak wynik OB nie dostarcza informacji o tym, w jakim układzie/narządzie jest stan zapalny, dlatego w celu potwierdzenia choroby wrzodowej wykonuje się gastroskopię.

Zachęcam do lektury poniższych artykułów:

https://portal.abczdrowie.pl/zespol-jelita-drazliwego

https://portal.abczdrowie.pl/nietolerancja-pokarmowa-a-alergia-pokarmowa

https://portal.abczdrowie.pl/dysbioza-jelitowa

https://portal.abczdrowie.pl/psychobiotyki

Pozdrawiam serdecznie i życzę zdrowia!


0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty