Dzień dobry!
Jeśli dziecko wcześniej nie wykazywało objawów alergii ani nietolerancji pokarmowych, prawdopodobnie nie ma powodów, aby eliminować z jego diety gluten. Zachęcam przede wszystkim do pozostawania pod opieką psychologa/ ośrodka zajmującego się diagnozą i terapią zaburzeń rozwojowych.
Pozdrawiam!
Witam Panią
paradoksalnie gluten jest nam potrzebny do prawidłowego rozwoju, rozumiem decyzję o eliminacji ale w przypadku tak małego dziecka korzystniej jest skontaktować się z pediatrą, dietetykiem lub innym specjalistą od żywienia małych dzieci. Lepiej jest zrobić specjalistyczne badania aby mieć pewność że eliminacja glutenu ma sens. Niestety naukowo nie zostało to potwierdzone że eliminacja glutenu czy cukru z diety jest skuteczna w leczeniu zaburzeń z spektrum autyzmu. Rozumiem bardzo chęć pomocy dla syna poprzez szukanie różnorodnych rozwiązań a czy korzysta Pani z terapii behawioralnej dla dzieci autystycznych?
anna suligowska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dieta bezglutenowa a autyzm – odpowiada Magdalena StusiĹska
- Czy dziecko ma lekkie objawy autyzmu? – odpowiada Mgr Agnieszka Galas - Konsor
- Późna diagnoza autyzmu u dziecka – odpowiada Mgr Kamila Drozd
- Czy cechy autystyczne to autyzm? – odpowiada Mgr Aurelia Grzmot-Bilska
- Autyzm i brak trawienia glutenu – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Czy przy chorobie Hashimoto konieczne jest eliminacja glutenu i nabiału? – odpowiada mgr inż. Katarzyna Krupińska
- Ćwiczenia dla dziecka z autyzmem – odpowiada Mgr Anna Suligowska
- SI i cechy autystyczne a autyzm – odpowiada Mgr Magdalena Golicz
- Spektrum autyzmu u 2-latka – odpowiada Mgr Justyna Piątkowska
- Czy moje małe dziecko może mieć autyzm? – odpowiada Mgr Agata Majda
artykuły
Leczenie autyzmu - metody, terapie, dieta
Nie istnieje jedna metoda leczenia autyzmu, podobn
Rehabilitacja dzieci z autyzmem
Autyzm jest złożonym schorzeniem neurologicznym ch
Celiakia to nie tylko choroba jelit. Nieleczona drastycznie zwiększa ryzyko nowotworów układu pokarmowego
Moda na eliminowanie glutenu z diety trwa w Polsce