Szanona Pani,
przede wszystkim warto byłoby ustalić skąd bierze się ta ciągła chwiejność masy ciała. W warunkach prawidłowego, uporządkowanego żywienia i bez przyczyn zdrowotnych nie powinno dochodzić do sezonowych zmian wagi tak dużych, aby powodowały rozstępy.
Najczęstsze grzeszki, które powodują taką zmienność w sylwetce, to nieregularność, zmienne spożycie w poszczególnych dniach (od głodu- bo jestem na diecie, do przejedzenia- bo dietę skończyłam) i niewłaściwe nawodnienie (za mało wody lub jej nierównomierne rozmieszczenie w ciągu dnia). Warto byłoby się także przyjrzeć, czy Pani codziennego żywienia nie zaśmiecają słodki napoje, żywność fast food i inna wysokoprzetworzona (gotowe słodkości, słone przekąski, pasztety, parówki itp.), które zwykle nie tylko sprzyjają tyciu ale i pogorszeniu stanu skóry.
Reasumując; warto popracować nad regularnością, dobrą jakością posiłków i właściwym nawodnieniem oraz oszczędnym stosowaniem niesprzyjających sylwetce "gotowców", a jeśli to nie przyniesie pierwszych efektów, skonsultować się ze specjalistą osobiście.
Z pozdrowieniami!
Justyna Siwiela
Witam,
w ciągu miesiąca stosując racjonalną dietę redukcyjną nie można schudnąć z określonych partii ciała.
Przy takich problemach z utrzymaniem wagi należałoby skonsultować się ze specjalistą, który opracuje Pani racjonalny plan żywienia dopasowany do pani aktywności fizycznej i trybu życia.
Stosowanie na własną rękę diet-cud zawartych w czasopismach czy internecie prowadzi właśnie do tego typu wahań wagi, gwałtownego chudnięcia i potem szybkiego tycia związanego z powrotem do starych nawyków.
Na pewno należy na początek zrezygnować ze słodkich napojów (soki, cola, piwo itp.), jeść regularnie (co 3-4 godziny) niewielkie porcje pełnowartościowych posiłków, wprowadzić do diety produkty pełnoziarniste, surowe warzywa, zwiększyć aktywność fizyczną.
Witam. W diecie oprócz kalorii istotne są inne składniki mineralne tj. białko, węglowodany, witaminy czy minerały. Prawidłowa dieta powinna składać się w około 60% z węglowodanów, 25% z tłuszczu i 15 % białka. Zdecydowanie polecam dietę opartą o zasady racjonalnego ożywienia. Po dokładniejsze zalecenia żywieniowe zapraszam na stronę www.diet-coaching.xaa.pl Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Odchudzanie poprzez ograniczenie kalorii – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- W jaki sposób zdrowo się odchudzać w wieku 14 lat? – odpowiada Roma Wojtewicz
- Jak zmotywować się do odchudzania? – odpowiada Natalia Ulewicz
- Bezpieczne odchudzanie po 60-tce – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Racjonalne odchudzanie po ciąży – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Odchudzanie po posiłku – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Zwiększenie aktywności fizycznej przy odchudzaniu – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Odchudzanie po ciąży i duży apetyt na słodycze – odpowiada Ewa Kozłowska
- Odchudzanie u szybko męczącej się 21-latki – odpowiada Mgr Justyna Siwiela
- Co zrobić, żeby na wiosnę nie musieć znowu intensywnie się odchudzać? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
artykuły
Węglowodany w diecie odchudzającej. Które z nich warto jeść w trosce o szczupłą sylwetkę?
Moda na diety białkowe spowodowała, że wiele osób
Przez 5 miesięcy stosował Ozempic. Opowiedział o efektach
52-letni mieszkaniec Karoliny Południowej nie mógł
10 sposobów na uniknięcie komplikacji cukrzycowych
Regularnie odwiedzaj lekarza Nieleczona cukrzyca m