Zanim zaczniesz odchudzanie
Nadejście wiosny i zbliżające się lato stają się motywacją wielu osób do zrzucania nadprogramowych kilogramów. Baszar El-Helou z Pracowni dietetycznej WANILIA, opowiada o tym, jakie kroki należy podjąć, by odchudzanie nie wyrządziło naszemu organizmowi negatywnych symptomów.
Szanona Pani,
przede wszystkim warto byłoby ustalić skąd bierze się ta ciągła chwiejność masy ciała. W warunkach prawidłowego, uporządkowanego żywienia i bez przyczyn zdrowotnych nie powinno dochodzić do sezonowych zmian wagi tak dużych, aby powodowały rozstępy.
Najczęstsze grzeszki, które powodują taką zmienność w sylwetce, to nieregularność, zmienne spożycie w poszczególnych dniach (od głodu- bo jestem na diecie, do przejedzenia- bo dietę skończyłam) i niewłaściwe nawodnienie (za mało wody lub jej nierównomierne rozmieszczenie w ciągu dnia). Warto byłoby się także przyjrzeć, czy Pani codziennego żywienia nie zaśmiecają słodki napoje, żywność fast food i inna wysokoprzetworzona (gotowe słodkości, słone przekąski, pasztety, parówki itp.), które zwykle nie tylko sprzyjają tyciu ale i pogorszeniu stanu skóry.
Reasumując; warto popracować nad regularnością, dobrą jakością posiłków i właściwym nawodnieniem oraz oszczędnym stosowaniem niesprzyjających sylwetce "gotowców", a jeśli to nie przyniesie pierwszych efektów, skonsultować się ze specjalistą osobiście.
Z pozdrowieniami!
Justyna Siwiela
Witam,
w ciągu miesiąca stosując racjonalną dietę redukcyjną nie można schudnąć z określonych partii ciała.
Przy takich problemach z utrzymaniem wagi należałoby skonsultować się ze specjalistą, który opracuje Pani racjonalny plan żywienia dopasowany do pani aktywności fizycznej i trybu życia.
Stosowanie na własną rękę diet-cud zawartych w czasopismach czy internecie prowadzi właśnie do tego typu wahań wagi, gwałtownego chudnięcia i potem szybkiego tycia związanego z powrotem do starych nawyków.
Na pewno należy na początek zrezygnować ze słodkich napojów (soki, cola, piwo itp.), jeść regularnie (co 3-4 godziny) niewielkie porcje pełnowartościowych posiłków, wprowadzić do diety produkty pełnoziarniste, surowe warzywa, zwiększyć aktywność fizyczną.
Witam. W diecie oprócz kalorii istotne są inne składniki mineralne tj. białko, węglowodany, witaminy czy minerały. Prawidłowa dieta powinna składać się w około 60% z węglowodanów, 25% z tłuszczu i 15 % białka. Zdecydowanie polecam dietę opartą o zasady racjonalnego ożywienia. Po dokładniejsze zalecenia żywieniowe zapraszam na stronę www.diet-coaching.xaa.pl Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Odchudzanie poprzez ograniczenie kalorii – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Co zrobić, żeby na wiosnę nie musieć znowu intensywnie się odchudzać? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Zwiększenie aktywności fizycznej przy odchudzaniu – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jak schudnąć? Czy środki wspomagające odchudzanie pomogą mi? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Co powinnam jeszcze zrobić, żeby było widać efekty odchudzania? – odpowiada Mgr inż. Emilia Kołodziejska
- Odchudzanie u 22-latka – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jak zmotywować się do odchudzania? – odpowiada Natalia Ulewicz
- W jaki sposób zdrowo się odchudzać w wieku 14 lat? – odpowiada Roma Wojtewicz
- Jakie tabletki powstrzymają chęć podjadania podczas odchudzania? – odpowiada Mgr inż. Natalia Ciesielczuk
- Bezpieczne odchudzanie po 60-tce – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
artykuły
Jak utrzymać formę podczas kwarantanny? Oto 6 prostych sposobów na zrzucenie zbędnej wagi
Raczej niewiele osób może się pochwalić tym, że ep
Węglowodany w diecie odchudzającej. Które z nich warto jeść w trosce o szczupłą sylwetkę?
Moda na diety białkowe spowodowała, że wiele osób
Czy dieta Smacznie Dopasowana to najprostsza w stosowaniu dieta w Polsce?
Karolina schudła 23 kilogramy i podzieliła się z n